2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Klímaszerelés és klíma karbantartás hatékonyan

A klímaszerelés elég bonyolult folyamat, amihez érdemes szakember segítségét kérni. Ráadásul, ha új klímát szeretnénk vásárolni és beszereltetni, számtalan tényezőt kell figyelembe vennünk. Egyáltalán nem mindegy például, hogy mekkora teljesítményű berendezésre van szükségünk, ez ugyanis több mindentől függ. Olyan paraméterekkel is számolni kell, amelyekre sokszor nem is gondolunk.
2019. szeptember 4. szerda 11:53 - HírExtra
 
Mit kell felmérni a klíma vásárlása előtt?

Először is, pontosan meg kell határoznunk a helyiség méretét, négyzetméterben megadva az értéket. Azt is át kell gondolunk, melyik falra szeretnénk felszereltetni a klímát. Ez főleg a napsütéses órák száma miatt érdekes. Nyilván, nagyobb teljesítményű berendezés szükséges azon a falon, amit sokáig ér a napsütés.

Az ablakok száma is lényeges, illetve azoknak a felülete. Minél nagyobb az üveges rész, annál több hő keletkezik a helyiségen belül. Mindezek mellett számot kell vetnünk azzal is, hogy hány ember használja majd a klimatizált területet. Talán nem meglepő, hogy maga az ember is képes bizonyos mennyiségű hőt termelni.



Az sem utolsó szempont klímaszerelés előtt, hogy a helyiségben milyen egyéb hőforrások találhatók. Hőt bocsát ki például a számítógép, a televízió és sok más elektromos berendezés is.

Klímaszerelés szakemberrel

A légkondicionáló berendezés nem egy átlagos háztartási gép, amelyet otthon is meg tudunk szerelni. Ráadásul a klíma esetében több kárt okozhatunk, mint hasznot, ha szaktudás nélkül próbáljuk orvosolni a gondokat. Bármilyen probléma adódik, mindig érdemes szakember segítségét kérni. Persze, a legtöbb klíma a legnagyobb hőség közepette mondja fel a szolgálatot, a szerelők nagy része pedig csak hetekkel később tudja vállalni a munkát.

Ez sok kellemetlen szituációt tud szülni, de a légkondicionálónk érdekében türelmesnek kell lennünk. Ugyanakkor vannak bizonyos lépések, amelyekkel megelőzhetjük azt, hogy a hőséget kellemesen hűs levegő nélkül kelljen átvészelnünk. A kulcsszó a rendszeres karbantartásban rejlik, amely egy részét akár magunk is elvégezhetjük.

A klímakarbantartás legfontosabb lépései

Minden évben a nyári időszak előtt ütemezzük be az éves klímatisztítást! Ha ehhez mindig ragaszkodunk, akár évekkel is meghosszabbíthatjuk a légkondi élettartalmát. Nem mellesleg ilyenkor azokra a hibákra is fény derülhet, amelyek később mindenképpen gondokat okoznának. Ha úgy tetszik, ez a klímák szűrővizsgálata.

Egy jó szerelő nem csapja össze a munkát, hanem minden fontosabb alkatrészt egyesével megtisztít. Igaz ez a bel- és kültéri egységekre is. Letakarítja a szűrőkre, a hőcserélőkre és a ventilátorokra lerakódott szennyeződéseket, illetve portalanítja a berendezés külső vázát.

A beltéri egységhez kapcsolódó szűrő tisztítását havonta egyszer mi is megcsinálhatjuk. Ez nem igényel különösebb szaktudást tőlünk, de nagyon hasznos annak érdekében, hogy a berendezés mindig tiszta levegőt fújjon a környezetünkbe. Ráadásul az eltömítődött szűrő miatt a klíma nehezebben tud működni, ami később meghibásodást eredményezhet.

 
Forrás: yetiklima.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását