2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A jó tetőszigetelés ismérvei

A tetőszigetelés két ok miatt is nagyon fontos. A fűtött levegő mindig felfelé száll a házban, így a meleg a téli időszakban a padlástéren és a tetőn keresztül könnyen meg tud szökni. Másrészt egy tökéletesen szigetelt tető olyan természeti tényezőkkel szemben is védelmet biztosít, mint például az eső és a szél.
2019. szeptember 5. csütörtök 17:21 - HírExtra
 
Ha új épületről van szó, ma már elvárás a megfelelő tetőszigetelés kialakítása, de a régi házak esetében még nem mindig gondoltak erre. Általában a felújítási munkálatok során derül fény a hiányosságokra. A korszerűsítésre azonban mindenképpen érdemes pénzt és energiát áldozni, hiszen később minden befektetés sokszorosan megtérül majd.

A tetőtér szigetelésére többféle módszer is létezik. A következőkben ezeket mutatjuk be.

A padlásfödém szigetelése

Ez a megoldás elősorban akkor javasolt, ha a családi ház padlástere nincs beépítve. Ha a tetőtér egyáltalán nincs használatban, elegendő egy „nem járható” szigetelés alkalmazása. Ilyenkor a szigetelő anyagot 20-30 cm vastagságban, lehetőleg két rétegben kell a padlás járófelületén elhelyezni. A hőszigetelő képesség fokozása érdekében alulra párazáró, felülre pedig páraáteresztő fólia is rakható.



Ha a padlástér tárolóhelyiség is egyben, olyan járható hőszigetelőt kell választani, mint például az üveggyapot vagy a kőzetgyapot. Ugyanakkor egyre elterjedtebb az úgynevezett ESP 100-as hungarocell alapú járólap használata is. Ez nem csak szigetel, de a felületének köszönhetően egyszerűen lehet rajta közlekedni is.

Lehetőségek a beépített tetőtér szigetelésére


Lakótérként használt padlásnál háromféle megoldás jöhet szóba: a szarufák közötti, alatti és feletti szigetelés. Természetesen ezek akár egymással is kombinálhatók a még tökéletesebb szigetelés érdekében.

Ha a szarufákról van szó, egy dolgot mindenképpen érdemes tisztázni. A szigetelő anyagokhoz képest a fa kevésbé hőtartó, ebből adódóan minden egyes szarufa egyfajta hőhidat eredményez, amelyen keresztül a fűtött levegő megszökhet. Ezért fontos, hogy ezek a részek megfelelően legyenek szigetelve. Télen rengeteg pénzt meg lehet spórolni azzal, ha a magastető hőmegtartása megfelelő. Sokszor elegendő a szarufák alatt és azok között elhelyezni a szigetelőanyagot, de szélsőségesebb esetekben a szarufák feletti részt is szigetelni kell.

Tetőfólia használata

Ha a tető nincs megfelelően védve, akkor az esővíz könnyen beszivároghat a belső szerkezetébe. Mindez kiküszöbölhető a szigetelés felé helyezett, alulról páraáteresztő, felülről pedig vízzáró tetőfólia használatával. Ez egy olyan anyag, amely biztonságosan elvezeti a nedvességet, megvédve attól a tető fontosabb részeit.

Mire kell figyelni a hőszigetelés közben?

A hőszigetelés megtervezése során gondolni kell a ház szellőztetésére is. Olyan levegőztető rendszert kell kiépíteni, amely megfelelően eltávolítja a lakótérben felgyűlt párát. Máskülönben a pára nedvesség formájában kicsapódhat és ez előbb-utóbb penészesedéhez vezethet.

Jól látszik tehát, hogy a tetőszigetelés is egy olyan téma, ahol érdemes szakembert hívni. A felfogadásával elkerülhetők a bosszúságok, a jól elkészített szigetelés pedig már rövidtávon is visszahozhatja az árát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását