A legnagyobb és legkarcsúbb tévé

A világ legnagyobb képernyőjű és "legkarcsúbb" tévékészülékeit mutatták be kedden Tokióban: a szórakoztató elektronikai ipar legnagyobb ázsiai seregszemléje, a CEAC (Combined Exposition of Advanced Technologies) 895 cég újdonságait vonultatta fel.

Az LCD (folyékony kristályos kijelző) televíziók vezető gyártójának számító japán Sharp elektronikai konszern két még nem forgalmazott készüléket mutatott be: az egyiknek átlósan 108 colos (270 centiméter) a képernyője, ez a világ legnagyobb képernyőjű televíziója. A másik 52 colos (130 cm) képernyőjű, viszont a készülék vastagsága alig éri el 2 centimétert. A cég még semmit sem közölt arról, hogy mikor hozza forgalomba e készülékeket.

A japán JVC viszont már márciusban forgalomba kívánja hozni az új 42 colos (105 cm)képernyőjű LCD tévékészülékét, amelynek vastagsága a legkeskenyebb részén mindössze 3,7 centiméter lesz.
A CEAC látogatói körében különösen népszerűek a Sony újdonságai: a cég decemberben kezdi árusítani az úgynevezett organikus elektrolumineszcens monitoros (OELD) tévékészüléket, amely szerves fénykibocsátó diódákkal működik. A készülék vastagsága nem haladja meg a 3 millimétert, viszont a jelenlegi LCD-knél nagyságrendekkel kevesebb energiát fogyaszt, s a szakemberek szerint a kép minősége is lényegesen jobb, mint folyékony kristályos "társaié".

A Sony számításai szerint havonta kétezer ilyen készülékre lesz kereslet.

Forrás: MTI