Nagy pofon a nevelésnek: nincs több pofon a spanyoloknál

Nem képelhetik fel a rakoncátlan kölyköt a spanyol szülők, mert ezt a tradicionális "pedagógiai módszert" csütörtökön végleg kivonták a forgalomból a madridi törvényhozók.

A parlamenti pártok ugyan erősen megosztottak voltak a kérdésben, végül a többség mégis arra szavazott, hogy mivel a korábban érvényben lévő "ésszerű és mérsékelt fenyítés"-passzusba sok minden beleérthető, a törvénynek világosan ki kell fejeznie a gyerekek fizikai és szellemi épségének sérthetetlenségét.

A változtatást kivívó kormányzó szocialista kabinet az új szabályozással főként a konzervatív ellenzéket haragította magára, amely szerint a lépés aláássa a hagyományos családi értékeket, hiszen úgymond eszköz nélkül hagyja a fegyelmezésre kényszerülő szülőket.

Spanyolországgal együtt már 17 európai országban tiltják az iskolai és otthoni gyermekverést. Októberben a brit kormány is kísérletet tett a testi fenyítés eltörlésére, ám ez meghiúsult, így a csatornán túl egyelőre nem vár büntetés arra a szülőre, akinek eljár a keze, ha nem marad utána látható sérülés (zúzódás, horzsolás, duzzanat) a gyermekén.
Forrás: MTI