A világ 4. leglátogatottabb tárlata Magyarországon

A világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt kategóriájában a Szépművészeti Múzeum Vincent van Gogh életművét bemutató kiállítása az elmúlt évben a napi látogatottsági adatok alapján - közölte a The Art Newspaper művészeti szaklap adatai alapján az inté

"A nemzetközi statisztikák alapján 2007-re a világ legvonzóbb múzeumai közé került a Szépművészeti Múzeum. A világ vezető művészeti szaklapja, a The Art Newspaper által összeállított statisztikák alapján a Szépművészetiben 2007-ben látható van Gogh-kiállítás kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt" - olvasható a közleményben.

Az "Impresszionisták és modernitás" kategóriában a budapesti múzeum tárlatát csak a Tokyo National Art Centerben rendezett Monet-kiállítás, a párizsi Musée d,Orsayban, valamint a New York-i Metropolitan Museum of Artban bemutatott Cézanne-tól Picassóig című tárlat előzte meg a napi látogatottsági adatok szerint.

A Szépművészeti Múzeum 100. születésnapján nyílt van Gogh-tárlatot 483 ezren látták, a kiállítás valamennyi kategóriát összesítve 2007-ben a világ 15. leglátogatottabb tárlata volt.

Kiemelkedő eredményt ért el a Szépművészeti Múzeumban tavaly bemutatott az " és akkor megérkeztek az inkák" című tárlat is, amely kategóriájában (Antik művészetek) a világ 9. leglátogatottabb kiállításának bizonyult - közölte az intézmény.

Az éves látogatói számokat tartalmazó statisztikában a Szépművészeti Múzeum az előkelő 46. helyet foglalja el a világ múzeumainak listáján tavalyi 764 ezer látogatójával, megközelítve a New York-i Guggenheim Múzeumot és megelőzve a párizsi Rodin Múzeumot, a liverpooli Tate-et, a bécsi Belvedere-t és az Albertinát is.

A szaklap hatvanas listáján a budapesti múzeum egyedüliként van jelen a kelet-közép-európai régióból. A listát a párizsi Louvre vezeti tavalyi több mint nyolcmilliós látogatottságával, a második helyen az ugyancsak a francia fővárosban található Pompidou Központ öt és fél millió, a harmadik helyen a londoni Tate Modern található több mint öt millió látogatóval.

A Szépművészeti Múzeum a rendszerváltozást követően évi 200-250 ezer látogatót fogadott, de az utóbbi években megugrott a látogatószám: 2005-ben 380 ezren, 2006-ban 611 ezren, az elmúlt évben pedig több mint 760 ezren voltak kíváncsiak az itt megrendezett kiállításokra - áll a közleményben.

Forrás: MTI