Klímaháború az irodában

Nem kell a klímaváltozásról feltétlenül nemzetközi konferenciákat szervezni, helyi klímaháborúk akár az Ön munkahelyén is megjelenhetnek. Előfordulhat, hogy míg valaki vastag téli gyapjúpulóvere alatt is fázik az íróasztalánál, egy másik kolléga a tárgyal

Az irodákban tapasztalható extrém hőmérsékleti viszonyokat a dolgozók egy felmérés szerint rendkívül bosszantónak tartják. Olyan fok beállítása azonban, amely mindenki számára megfelel, szinte lehetetlen, mert ugyanazt a hőmérsékletet mindenki másképp érzékelheti.

Szakértők szerint nem csak a munkahelyi kedvet befolyásolja a túl meleg vagy túl hideg levegő az irodákban, de akár a dolgozók teljesítménye is csökkenhet, a túl alacsony hőmérséklet hatására pedig nőhet a munka során elkövetett hibák aránya. Általános, hogy a nők gyakrabban fáznak, mint a férfiak, ennek oka a lengébb öltözékben, a gyérebb testszőrzetben és a kevesebb mozgásra való hajlamban keresendő.

Mérnökök ajánlása szerint a 22 és 24 fokos levegő a legalkalmasabb munkavégzés szempontjából, ez elviekben a munkavállalók 80 százalékának meg is felel. Nem szabad azonban elfeledkezni a személyi számítógépek által generált hőről sem.

A munkahelyi „hidegháborúk” elkerülésére számtalan megoldás létezik, a speciális, ablakra felvihető filmrétegektől kezdve a számítógépek önálló hőmérséklet-szabályozó berendezésein át az egyszerűbb megoldásokig: mozogjunk többet munka közben, vagy vezessünk be szigorúbb öltözködési előírásokat.
Forrás: vital.hu