Szekvenciák

A szekvenciák azonos motívumok variációi - mondta Szilvásy Nándor Munkácsy-díjas festőművész és grafikus az MTI-nek annak kapcsán, hogy Szekvenciák címmel rendezi meg jubileumi, 25. kiállítását, amely szombaton nyílik meg Révfülöpön.

"Szinte kizárólag olajképek láthatók majd, abszolút hagyományos eszközökkel dolgozom. Lesz néhány plasztika is, amelyeket nem nevezem szobornak, mert végeredményben azokon is a festés a fontos, ez egy térbeli alkotás, amit befestek" - emelte ki a tárlaton látható művekről, amelyek "interdiszciplináris" alkotásokként az absztrakt és a realista festészet határán születnek.

A szekvenciákat jelképezi például a Verekedő kakasok című alkotás is, amely négy fázisban ugyanazt jeleníti meg. -"Ugyanazt a történetet sokféleképp lehet elmondani, s pláne megfesteni. Elsőre csak egy színes kavargás, de ha jobban megnézzük, kiderül, hogy párokban nyolc kakas van rajta" - magyarázta Szilvásy Nándor, akinél a madarak az egyik visszatérő motívum.

"Nem vagyok ornitológus, a madarak csupán a szabadság jelképei. Ezek néha meglátogatnak egy műtermet, adott esetben a közelmúltban elhunyt barátom, Gerzson Pálét. Egy másik festményen a madarak tanácskozásra gyűlnek össze. Ez azt jelenti, hogy olyan madarak kerülnek egymás mellé, amelyek a természetben soha nem tehetnék ezt: vagy azért, mert különböző égtájon élnek, vagy mert egyébként megennék egymást".

A szabadság ugyanilyen visszatérő jelképei a halak is, amelyek ezen a tárlaton is szerephez jutnak. - "Mi, emberek, ha nem veszünk igénybe valamilyen segédeszközt, csupán két dimenzióban mozgunk. A madár tud repülni, a vízszintestől felfele veszi birtokba a teret, a halak pedig lefele, akár több ezer méter mélységig" - emelte ki a művész.

Mint elmondta, élete jelentős részében reklámgrafikusként dolgozott, ami azt jelenti, hogy "megkötözve táncolt", örökös harcban a megrendelővel. Így amikor a festőművész 1990-ben Budapestről Révfülöpre költözött, úgy döntött, hogy nem törődik többé semmivel - sem a megrendelőkkel, sem az aktuális divattal.

Szilvásy Nándor művészetében nagyon fontosak a színek.

"Van akinek a fény-árnyék a fontos, van akinek a forma, vagy a rajz. Én, mint egy gyerek, aki karácsonyra ceruzakészletet kapott, kedvemre tobzódom a színekben. A magyar festészetben az elmúlt száz évben a barnák-szürkék és a tompa zöldek voltak a jellemzőek. Nálam a kékek, az erőteljes zöldek, vörösek, olyan színek, amelyekre azt mondják, hogy nem szabad egymás mellé tenni. A természet érdekes módon nem ismeri ezeket a szabályokat, hiszen a kék ég alatt zöld fákat képes növeszteni. A piros pipacsnak viszont nem átall zöld szárat és leveleket adni, megint csak nem tudva, hogy ezt nem szabad" - mondta.

A tárlaton bemutatják Szilvásy Nándor Festőnők című alkotását, amelyen a művész "potpourriszerűen" Ferenczy Károly, Thorma János, Egry József és Bernáth Aurél által, a festőnőknek szentelt egy-egy alkotását "montázsszerűen" rakta össze.

További terveivel kapcsolatban Silvásy Nándor elmondta, hogy ősszel a Stuttgarti Magyar Intézet szervezésében Németországban lesz kiállítása.

Szilvásy Nándor 1927-ben Makón született. Művészeti tanulmányait Budapesten végezte a Magyar Iparművészeti Főiskolán (1947-1949) és a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (1949-1952). Mesterei közül Hincz Gyulát, Koffán Károlyt, Ék Sándort és Barcsay Jenőt emelte ki.
A tárlat augusztus 7-ig tekinthető meg a révfülöpi Tóparti Galériában.

Forrás: MTI