A németek már készülnek a zöld jövőre

A németeknél a jelek szerint komolyan gondolják az alternatív meghajtású kocsikat – így például a villanyautók koncepcióját. Olyannyira, hogy már erősen tervezik az ezek használatához szükséges infrastruktúra kiépítését.

A közeljövőben egyre több német benzinkútnál lesznek az elektromos hajtású kocsik számára kiépített töltőeszközök is (közönségesen konnektorok, bár ennél árnyalatnyit bonyolultabb megoldásra számítunk).

2009-ig Berlinben ötszáz töltőállomás létesül, de emellett a német szövetségi közlekedési miniszter, Wolfgang Tiefensee komoly infrastrukturális fejlesztéseket tervez: év végéig kidolgozott fejlesztési dokumentációt kíván letenni az asztalra, amiben már az áram előállításának kérdésével is részletesen foglalkoznak – nem árt, az enegia legsajnálatosabb tulajdonsága ugyanis az, hogy valamiből elő kell állítani.

Itt találnak a tervezeten fogást annak kritikusai is: mindaz szép és jó, hogy eltűnnek a bűzölgő kocsik az utakról, de nem feltétlen jobb, ha ezek helyett olyan villanyautók lepik el az országot, amikhez szintén bűzölgő szén- és olajfűtésű erőművekben állítják elő az energiát.

Meglátjuk, kinek lesz igaza.