Tálas Ernő operaénekes templomban énekel

Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera nyugdíjas magánénekese lép föl Kárpáti Levente orgonaművésszel Budapesten, a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomban vasárnap este; a programban Bach, Beethoven, Liszt és Schubert művei szerepelnek.

Tálas Ernő lírai tenorként évtizedeken keresztül fellépett több német és svájci operaházban, elsősorban Mozart operákban. Koncertműsoraival beutazta Európát, több ízben járt Amerikában is, a tengerentúli magyarság körében. Munkásságát számos hanglemezfelvétel örökítette meg.

Jászladányban született 1926-ban. Előbb német-olasz szakos bölcsész oklevelet szerzett, majd felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol 1956 nyarán kapta meg énekművész-énektanári diplomáját. Az 1956-os forradalom után Svédországba ment, ahol a Királyi Operánál sikeres próbaéneklést követően ösztöndíjas szerződést kapott.

Amikor azt a körülmények lehetővé tették, Magyarországra is hazalátogatott, rendszeresen közreműködött jászsági rendezvényeken. A Jászladány díszpolgára címet 2005-ben vette át és megkapta a munkásságát elismerő Jászságért Díjat is. Egykori iskolájában, a mai Jászapáti Gimnáziumban ösztöndíjat alapított a legtehetségesebb diák elismerésére.

"Nem bántam meg, hogy elmentem, a kapcsolatot tartom szülőföldemmel, a gyökereim itt vannak. Mindig boldogsággal érkezem a Jászságba" - vallja Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera nyugdíjas operaénekese.
Forrás: MTI