Kell az előadóművészeti törvény

Minden művészeti szakmai szervezet egyetért abban, hogy az előadóművészeti törvényre szükség van, de néhány finomítást még el kell végezni a szövegen - közölte Vajda Márta, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) ügyvezető titkára a tervezetről tartott hétfői e

Az ülésen megjelentek a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége, a Színházi Dolgozók Szakszervezete képviselői, a Magyar Színházi Társaság (MSZT) elnöksége, a vidéki és a szabadtéri teátrumok igazgatói, valamint rendezők, dramaturgok és kritikusok is. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium képviselői mellett részt vett az egyeztetésen a törvény kidolgozói közül Gyimesi László és Magi István.

Vajda Márta elmondta: az egyeztetés konstruktív hangulatban zajlott. "Mindenki egyetértett abban, hogy a törvényre szükség van, de néhány finomítást még el kell végezni a szövegen" - tette hozzá.
Az MSZT ügyvezető titkára szerint vita alakult ki arról, hogy az újonnan létrejövő, független színházi és táncszínházi "képződmények" hogyan férnek majd bele a támogatási rendszerbe. "A megbeszélésen arra következtetésre jutott mindenki, hogy erre a célra rendelkezésre állnak pályázati források, de a kérdést még meg kell vizsgálni" - jegyezte meg.

Mint hozzáfűzte, "nagyon nincs megoldva" a teátrumok műszaki dolgozóinak helyzete, mert a Munka törvényköve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény igen hátrányos a színházakra nézve.

"Új szabályozásra lenne szükség, hogy a teátrumoknak ne kelljen jogszabályt sérteniük, ha színházként szeretnének működni" - hangsúlyozta.
Vajda Márta közölte: a kulturális tárca képviselői nyitottak voltak a megbeszélésen elhangzott javaslatokkal kapcsolatban, de más minisztériumokkal is egyeztetések szükségesek, hogy az előadóművészeti törvényt összhangba lehessen hozni a jelenlegi jogszabályokkal.

"Még most is érkeznek hozzánk a javaslatok" - árulta el a MSZT ügyvezető titkára, majd hozzátette, a szervezet elnöksége szerdán ülésezik, amikor a beérkezett észrevételek összegzése alapján egy végső tervezetet szövegez meg. A kulturális tárcának benyújtandó dokumentumban benne lesznek a zenészek és a táncosok javaslatai is.

Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok szövetségének főtitkára hozzáfűzte, hogy a zenei szervezetek pénteki összejövetelén elhangzottakat utolsó, szövegszerű módosításként az anyagba foglalták. Fölhívta a figyelmet Magi István megjegyzésére, miszerint teljesen világos, hogy nemcsak az önkormányzati tulajdonú, hanem a közszolgáltatási szerződéssel bíró együttesek, művészi formációk is igényt tarthatnak a törvény által garantált támogatásra.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter korábbi javaslata alapján a tárca és a művészeti ágak képviselői szeptember 21-én, a magyar dráma napján nyilvánítják a parlament elé terjeszthetőnek a törvény szövegét budapesti Új Színházban.
Forrás: MTI