Akik táncolnak a sírunkon

A világ nagy része néhány dollárból tengődik, közben Dubaiban olyan pazarló show-val nyitnak meg egy luxusszállodát, amire eddig a történelemben nem volt példa. Palm Dzsumeriah Hotel csütörtöki önünneplése nagyobb cécó volt, mint a pekingi olimpiai megnyi

Míg a világ a gazdasági válságba csúszik egyre beljebb, emberek munkahelyeket veszítenek el, egzisztenciák, családok, életek dőlnek romba, addig Dubaiban a fényűzés a csúcsát éli. Máshol kormányok jutnak csődközeli állapotba, Uniós országok kénytelenek segélyeket és hiteleket igénybe venni, de az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában a pompa és a pénzfolyatás magasiskolája zajlik.

A Palm Dzsumeriah Hotel csütörtöki megnyitójára 20 millió dollárt (4,2 milliárd forintot) tapsoltak el a szervezők. A pirotechnikai showra háromszor annyi rakétát használtak el, mint a Pekingi Olimpiai Játékok megnyitóján. A bulin részt vett Robert De Niro, Oprah Winfrey, Janet Jackson, Michael Jordan és Boris Becker.



Magyarok is

A sziget
A 800 futballpálya alapterületű szigetet majdnem 100 millió köbméter homok és hétmillió tonna kő felhasználásával építette a Perzsa-öböl vizére a Nakheel, a dubaji kormány ingatlanfejlesztő cége. A pálma 17 ágán és a szigetet körülölelő hullámtörőn nyolcezer villa és lakás épült. A törzsén bevásárlóközpontok, irodaházak és szállodák sorakoznak.
Az elképesztő látványvilág megjelenítésében két magyar is részt vett. Bordos László Zsolt és Kovács Ivó a háromdimenziós animációkért, és a forgatókönyv művészi megjelenítéséért feleltek. Alkotótársuk Giovanni Bourgeois VJ (visual jockey, mozgóképekkel operáló látványmester). A munkát Marie Jeanne Gauthe irányította, aki Jean-Michel Jarre gigakoncertjein a vetítések művészeti vezetője.

A szálloda megnyitója megmutatta a világ jelenlegi döbbenetes megosztottságát. Míg valahol a luxusszórakoztatásért képesek dollár milliókat költeni, a bolygó más részein soha nem látott szegénység uralkodik. Az egyenlőtlenségek egyre nagyobbak. 1990-hez képest ma 54 országban lett alacsonyabb az egy főre jutó jövedelem; 21 országban több az éhező; 114 országban több 5 éven aluli gyermek hal meg évente; 12 országban csökkent az iskolába iratkozó gyerekek aránya; 34 országban csökkent a születéskor várható élettartam. 1981 és 2001 között a 2 dollár alatt élők száma 2,4-ről 2,74 milliárdra nőtt.



Adatok
A pálmasziget 17 kilométer hosszú hullámtörőjének ötven pontján, illetve a szálloda tetején és 400 erkélyén felállított kilövőállomásokról 245 méter magasra repültek a rakéták. A tűzijátékot az űrben keringő műholdak kamerái is látták.
Ma a Föld lakosságának leggazdagabb öt százaléka a globális jövedelmek egyharmadával rendelkezik, ugyanannyival, mind az „alsó” nyolcvan százalék. A világban több mint, 870 millióan éheznek, csaknem 1 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez, minden ötödik ember analfabéta. Eközben a Palm Dzsumeriah Hotel-ben sosem látott luxuskörülmények között henyélhetnek a vendégek.

A totális kapitalizmus sokak szerint már régen csődöt mondott, csak a fenntartóik nem akarják ezt észrevenni. Ez az érv kiváló tápanyagot kaphatott a luxushotel megnyitója kapcsán. A pazarlás netovábbja, az öncélú ünneplés - néhány száz kilométerrel arrébb pedig kiszáradt afrikai csecsemők, gyilkolni kész gyerekkatonák, kalózok által rabolt hajók, és mindezeken felül egy masszív recesszió felé robogó világgazdaság.