A vegetáriánus étrend és a fogyás

A fejlett országok lakosságának mind több gondot okozó elhízását sokan a vegetáriánus, sőt nyers ételek fogyasztása révén remélik mérsékelni. A brit Journal of Nutrition című, élelmezési szaklapban közölt, Németországban lefolytatott vizsgálatról szóló be

Százkilencvennyolc német vegetáriánus vállalta, hogy tartósan fogyasztanak 95 százalékban természetes anyagokból készült, zömmel nyers ételeket. Szervezetükben ezután normális A-vitamin mennyiséget és aránylag magas béta-karotin szintet mértek. Viszont a paradicsomban és más zöldségfélékben található, hatásosan antioxidáns likopénből a szükségesnél kevesebbet.

A folyóirat az Egyesült Államokban, az ohiói Állami Egyetemen kutató Steven Clinton táplálkozástan professzort idézi, aki szerint ez a példa is igazolja, hogy a nyers zöldségek fogyasztása távolról sem garancia a karcsúnak maradásra. Nagyon sok függ az ételek elkészítési módjától is.

Mivel a vegetáriánus ételeket is fel kell melegíteni és fogyaszthatóra kell puhítani, arra többféle megoldást is alkalmaznak az elhízástól tartók. Saját - és más hasonló intézmények - vizsgálatai alapján azt állapította meg, hogy szinte zöldség- és gyümölcsféleként változik azoknak a tápanyagaikat megtartó módon való elkészítése. A legtöbb tápanyagot a főzés, aztán a kuktában gőzölés távolítja el, a legkevesebbet a mikrohullámú melegítőben előkészítés.

Másfélezer amerikai főiskolai hallgató megkérdezéséből pedig azt derítették ki, hogy míg kamaszkorukban hittek a természetes ételek egészséget megtartó hatásában, s ezért inkább a gyümölcsöket és zöldségeket részesítették előnyben, húszévesen már elsősorban a jóízű ételeket kedvelték.

A kutatók külön felhívják a figyelmet arra, hogy a vegetáriánus koszt unalmasságát enyhítő műhúsokban, például hizlaló anyagokat nem tartalmazó virslikben, szalámikban nagyon sok a só, ami viszont a vérnyomást fokozza.

Végeredményben az bizonyosodott be, hogy a minden igényt (a szervezet egészségesen tartása, az elhízás akadályozása, a szervezet szükséges anyagokkal ellátása, az ételek ízletesre elkészítése, az előkészítés gyorsasága stb.) betartó táplálkozáshoz mindenkinek élelmiszer-vegyészeti ismeretekkel kellene rendelkeznie. Amellett a kímélő koszt rendszerint anyagi többlet-ráfordításokkal is jár.

S bár jó néhány közismert és tisztelt személyiség kifejezetten vegetáriánus, a mindenféle ételt fogyasztók között is szép számmal akadnak kilencven évet egészségesen és karcsúan megért embertársaink.
Forrás: MTI