gyorsabb ügyintézés, kisebb bürokrácia

Az Országgyűlés lefolytatta és lezárta a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló, az ügyintézés gyorsítására, egyszerűsítésére irányuló törvényjavaslat részletes vitáját kedden délután.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) Kóka Jánossal (SZDSZ) közösen benyújtott módosító javaslatai közül kiemelte azt, amelynek alapján tanúsító szervezet működhet közre a tényállás megállapításában. Mint mondta, olyan európai megoldást szeretnének meghonosítani, amelyben alternatív minőségtanúsítási szervezetek, cégek kiépítésére nyílik lehetőség. Hozzátette: szigorú törvényi feltételek mellett jöhetnek majd létre ehhez a cégek. Felgyorsíthatják ezzel az eljárásokat, "forradalmasítja az eljárási rendet".

Szép Béla (MSZP) elmondta: egyik javaslatuk a 2014-ben hatályba léptetendő 15 napos ügyintézési határidőt törölné. Véleményük szerint ugyanis a következő hat év alatt az eljárások jellemzői és a közigazgatási szervezetek oly mértékben változhatnak, amelyek eredményeképp ennél sokkal rövidebb ügyintézési idő is lehetségessé válik.

Herényi Károly (MDF) közölte: módosító javaslatának célja az ügyintézési határidők számításának egységesítése. A határidők munkanapok szerinti számítása szerintük nem jó, mert ez nem egyezik más eljárásokkal: a polgári eljárás, a szabálysértési eljárás, valamint a büntetőeljárás határidő számítási eljárása egészen más, ott a naptári napokat veszik figyelembe, a közigazgatási eljárásban pedig a munkanapok száma számítana.

Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár ezzel kapcsolatban elmondta: nem ügyfélbarát az MDF javaslata, amelyet nem támogat a kormány. Közölte, hogy az ünnepnapok, a hosszú hétvégék miatt nem lenne tartható a naptári napok szerint számított ügyintézési határidő.

Hankó Faragó Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg a hatóságok határidő-mulasztásának semmilyen jogkövetkezménye nincs. A javaslat szerint, amennyiben a hatóság túllépi a határidőt, úgy kell eljárni, mintha pozitívan bírálta volna el a kérelmet.

Pettkó András (MDF) kiemelte: úgy tűnik, több módosító javaslatát is támogatja a kormány, de azt nem, amely szerint már 2009. október 1. előtt hatályba lépne a törvényt.Pettkó András szerint azoknak az embereknek, akik az ügyeiket kívánják intézni, olyan egyszerű rendszerre van szükségük, amelyből világosan kitűnik, hogy hány napon belül kapnak választ a hivataltól. Az ügyet beadó szempontjából csak az számít, hogy azt hány nap alatt intézik el.

Herényi Károly kiemelte: előfordul, hogy az ünnepek miatt felcserélnek munkanapokat és pihenőnapokat, ilyenkor sokan szabadságra mennek, kihasználják a hosszú hétvégét. Hangsúlyozta: az emberek megszokták, hogy a szabálysértési-, a polgári- és a büntető eljárásban is a naptári napokat veszik alapul. Hozzátette: a most módosítandó törvényt kellene igazítani e tekintetben a többihez.

Avarkeszi Dezső szerint nem megvalósítható, amit Herényi Károly javasol, hogy az öt munkanapos határidő öt naptári napra változzon. Kiemelte: vannak esetek, amikor ez végrehajthatatlan, például decemberben öt napon keresztül nem fognak dolgozni a hivatalok.Az elnöklő Világosi Gábor lezárta a részletes vitát.

Avarkeszi Dezső államtitkár a vitában elhangzottakkal kapcsolatban közölte: örömmel vették, hogy nagy támogatást kapott a törvényjavaslat elektronizációs törekvése és az egyablakos ügyintézésre vonatkozó szabályozás.

Véleménye szerint az ügyfeleknek és a hatóságoknak is komoly segítséget jelent a módosítás.
Kiemelte, hogy a törvényjavaslat egyik lényeges eleme a pontos és mindenki számára elérhető tájékoztatás előírása. Az átlátható, kiszámítható működést segíti elő a hatóságok illeték-visszafizetési kötelezettsége is.

Arról is szólt, hogy komoly felkészülést jelent, hogy a törvény által megvalósítandó célok teljesüljenek, ehhez a hatósági ügyintézők képzésére is szükség lesz.
Forrás: MTI