Amatőr énekeseink Párizsban

Párizsban, az Opéra Bastille amfiteátrumában kilencven fiatal fellépésével zárul pénteken a Tíz hónap az iskolában, tíz hónap az operában elnevezésű nemzetközi projekt. A különböző korú francia, holland és olasz fiatalok mellett a magyar színeket húsz kam

A magyar fiatalok nem zenei és táncos előképzettségű tinédzserek, hanem átlagos gimnazisták, illetve egészségügyi szakiskolások - hangsúlyozta Eperjessy Tímea, az intézmény énektanárnője az MTI-nek, hozzátéve: azokat választotta ki, akik elég jó hallásúnak mutatkoztak.

A Dix mois d,école et d,Opéra című francia kezdeményezést 1991-ben indította útjára Daniele Fouache, akinek meggyőződése: ha aktivizálják a fiatalokat, bárki előtt kitárulhatnak a kapuk. A program célja, hogy minél több gyerekkel ismertessék meg az opera műfaját, az operaházak működését, a kulisszák előtti és mögötti világot. Franciaországban főként hátrányos helyzetű gyerekek, például bevándorlók vagy fogyatékossággal élők számára tartottak foglalkozásokat.

Az Európai Unió bővítésével vetődött föl az ötlet, hogy tegyék nemzetközivé a programot, hadd ismerjék meg a jövő Európájának lakói egymás kultúráját. Így hirdették meg a Veronából vagy máshonnan… című, modern Rómeó és Júlia-sztori közös előadását célzó nemzetközi programot.
Mint azt Konrád Mónika, a program magyar koordinátora kiemelte, a Magyar Állami Operaház elsőként csatlakozott az Opéra National de Paris év eleji felhívásához, amely mellett még a holland Muztheater és az olasz Teatro Lirico Cagliari vesz részt a projektben.

A program tíz hónapja során Didier Grojsman és Armelle Cornillon koreográfus a tanévben minden hónapban Budapesten töltött egy hétvégét, a közbeeső időben Nagyszentpéteri Miklós és Kaposy Gergely gyakorolt a húsz jelölttel.

Didier Grojsman, a program zenei vezetője szerint a magyar kórus oszlopa lesz a pénteki és a további két előadásnak, amelyeken azonban nem egyszerűen "elszámolnak" azzal, mit végeztek e tíz hónap alatt. A bemutató fontos, demonstratív eseménye lesz a Kultúrák közötti párbeszéd európai éve 2008 párizsi záró konferenciájának és Franciaország uniós elnöksége lezárásának.
Forrás: MTI