Clinton: az USA is felelős

Az amerikai külügyminiszter elismerte egy szerdai nyilatkozatában, hogy az Egyesült Államok is felelős a már több ezer halálos áldozatot követelő mexikói drogháborúért.

Hillary Clinton szerint ennek oka az amerikaiak kielégíthetetlen étvágya a kábítószerekre, és képtelensége a fegyvercsempészet felszámolására. Az Obama-kormányzat elismeri a felelősségét - mondta tudósítóknak útban Mexikóvárosba, ahol ennek a súlyos problémának a megoldásáról fog tárgyalni a helyi vezetőkkel. Washington kedden jelentette be, hogy intézkedéseket tesz az egyre veszélyesebb déli határszakasz védelmének megerősítésére, mivel már oda is átcsapott az erőszak.

Megkétszerezik a határőrizeti szervek állományát, megnövelik a bevándorlási és vámtisztek számát, és több kábítószer- és fegyvercsempészet-ellenes ügynököt telepítenek a térségbe. Mexikóból a becslések szerint évente 40 milliárd dollár értékű drogot csempésznek be az Egyesült Államokba.

Hillary Clinton egy sor más kérdést is megvitat Felipe Calderón mexikói elnökkel, köztük gazdasági jellegűeket és az illegális bevándorlás témáját.
Forrás: MTI