Amikor a szél belekap Ocskay mezébe...

Csapataink harcban állnak. Sőt győznek. A szurkolók meg szurkolnak. Ahogy kell. Foci- és hokiválogatottunk is imádnivaló. Szeretik is őket – egyre jobban. De mi a titkuk?

Április 1., Magyarország-Málta válogatott labdarúgó mérkőzés: 3-0. 35800 néző szurkoló a Puskás Ferenc Stadionban. Minden jegy elkelt.

Április 2., Magyarország-Finnország válogatott jégkorong mérkőzés: 4-3. 8600 néző szurkoló a Papp László Budapest Sportarénában. Minden jegy elkelt.

***
 
Szerda késő délután a Stefánián. Várva várt tavaszi napsütés. Szurkolók hada hömpölyög az utcán – magyar mezben, sálban, zászlóval. Énekelve. Ki sörrel, ki sör nélkül. Boldogan. Hiszen meccsnap van – játszik a csapat. A mi csapatunk.

– Siessünk, papa, mindjárt kezdődik – nyavalyog egy kisgyerek, s nyomatékosítva mondatait belecsimpaszkodik apja felsőjébe.

Annak rendje és módja szerint meg is nyúlik Gera Zoli 14-es számú meze…

Csütörtök késő délután a Stefánián. Ragyogó tavaszi napsütésben úszik a fasor. Szurkolók csoportjai sétálnak az utcán – magyar mezben, sálban, zászlóval. Énekelve. Ahogy kell. Boldogan. Hiszen meccs van, nem is akármilyen.

– Siessünk már, naaa, menjünk – ráncigálja édesapját a kissrác. Az apa megy is, sőt fölkapja gyerekét a vállára.

A szél persze belekap Ocskay Gábor 19-es számú mezébe…

***

Himnusz. „Isten, áldd meg a magyart…”. Szurkolók. Zászlók. Sálak. Transzparensek. Meccsnap. Meccs van! Ria, Ria, Hungária!. Gólok. Öröm. Ünneplés. Siker. Elismerés.

***

„Nagyszerű este volt a magyar futball számára, hiszen telt ház és lelkes közönség előtt magyar győzelem született. Bár furcsának hangzik, de ettől a meccstől jobban tartottam, mint az albániaitól, mert ezen csak veszíteni lehet, nyerni nem. Nehéz mérkőzés volt annak ellenére, hogy Hajnal korai gólja jól jött” – mondta Erwin Koeman, a magyar labdarúgó válogatott holland szövetségi kapitánya a Málta ellen aratott siker után.

„Nem is az eredménynek örülök igazán. Sokkal inkább annak, hogy a magyar válogatott 60 percen keresztül úgy koncentrált és úgy küzdött, ahogy egy igazán jó csapat teszi. Gratulálok a válogatottnak, fantasztikusan küzdöttek a fiúk Ocskay Gáborért” – nyilatkozta Pat Cortina, a magyar jégkorong válogatott olasz-kanadai szövetségi kapitánya a finnek elleni győzelem után.

***

Tanulj meg szerényen tündökölni, mert ez az emberi – mondta volt Akhilleusz Tatiosz, ókori görög író, gondolkodó.

***

Szeptember 5., Magyarország-Svédország válogatott labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzés a Puskás Ferenc Stadionban. Most megmondjuk: minden jegy el fog kelni. Nézőszám? Csak attól függ, hogy hajlandóak lesznek-e az illetékesek megnyitni a stadion felső karéját.

Április 24., Magyarország-Szlovákia válogatott jégkorong mérkőzés a svájci A csoportos világbajnokságon. Most megmondjuk: nem lesznek sokkal kevesebben a magyar szurkolók a zürichi arénában, mint a sokkal fejlettebb hokikultúrával rendelkező északi szomszédjaink, sőt.

***

A szív hangja - az igazság első szava – szól az idézet szintén Tatiosztól.

***

Szombat délután a Stefánián. Az őszi borongásból elő-elő tűnik a napsugár…