Magyarország története 24 kötetben

Magyarország története címmel 24 kötetes új sorozatot indított a Kossuth Kiadó.

"Három éve fogalmazódott meg a sorozat gondolata. A Kossuth Kiadó fő profiljába tartozik a nagyobb formátumú, a kultúrához és a művészettörténethez kapcsolódó sorozatok, kiadványok megjelentetése. Ennek jegyében adtuk ki a hatkötetes Magyar Kódexet, a Magyar építészet történetét, ahogy a Mindentudás Egyetemének előadásait is. Egészen biztosak voltunk abban, hogy az elmúlt 40-50 évben ilyen korszerű sorozat nem született, mint amilyenben mi gondolkodtunk. Ennek az alapfilozófiája az volt, hogy ne a politika viharai határozzák meg a történelemszemléletet" - magyarázta Kocsis András Sándor.

Mint mondta, megkereste Romsics Ignác Széchenyi-díjas történészt, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagját, hogy legyen a sorozat főszerkesztője, és ő rövid gondolkodás után igent mondott. "Megállapodtunk a 24 kötet tematikájában, kronologikusan haladunk előre és Romsics Ignác megkereste az adott korszakok legkiválóbb szakértőit. Így indult el a sorozat" - emelte ki a vezérigazgató.

Hozzátette: rettentő nagy munka, 70-80 ember dolgozik a sorozaton, hisz kötetenként 112 oldalas műről van szó. "Kéthetenként jelenik meg egy újabb kötet. Összességében 2600-2700 oldal, négyezer színes felvétel és térkép. Igyekeztünk a legfrissebb kutatási eredményekre építeni, de arra is odafigyeltünk, hogy nagyon olvasmányos legyen" - mondta.

Kocsis András Sándor szerint a sorozat igen jól lesz használható az oktatásban, ám bárki élvezettel forgathatja, aki Magyarország történelme és kultúrája iránt érdeklődik.
A kiadványhoz egy tévésorozat kapcsolódik, amelynek első része vasárnap lesz látható.

"Másfél éve megkerestem a Magyar Televízió elnökét és felajánlottam, hogy működjünk együtt. A 46 részes sorozat a mi anyagainkra épül, megkapták a mi teljes szövegünket, a képeinket, s szerepet kapnak benne a szerzőink, mint szakértők. A televíziós sorozat hetente kerül a képernyőre, egy-egy kötet anyagát két részben láthatják a nézők" - magyarázta Kocsis András Sándor.

Mint mondta, a kötetek megrendelhetők, de kaphatók lesznek az újságárusoknál is, összesen 2500 helyen árusítják majd a sorozatot. Az utolsó rész, amely egy időrendi áttekintést tartalmaz, 2010 márciusában lát napvilágot.

A sorozat első kötete az őstörténettel és a honfoglalással, míg a második az államalapítással foglalkozik, s Válság és megerősödés 1038-1196 címmel jelenik meg a harmadik. Külön kötetet szentelnek a XIII. századi nagy uralkodóknak és kiskirályoknak, ahogy az Anjouk birodalmának, Luxemburgi Zsigmond uralkodásának, vagy a Hunyadiak korának.

A sorozat foglalkozik a Mohács felé vezető eseményekkel, a három részre szakadt országgal. Romlás és megújulás 1606-1703 címmel lát napvilágot a tizedik kötet, de elemzi a kiadványsorozat a Rákóczi-szabadságharcot, az 1711 és 1790 közötti megbékélést és újjáépítést, vagy a nemzeti ébredés korát, az 1848-1849-es forradalmat és szabadságharcot, a polgári átalakulást és neoabszolutizmust.

Külön kötetek foglalkoznak a dualizmus korával, az első világháborúval és a forradalmakkal, a Horthy-korszakkal. Magyarország a második világháborúban címmel jelenik meg a 19. kötet, Demokráciából a diktatúrában 1945-1956 a huszadik. Foglalkozik a sorozat az 1956-os forradalommal és szabadságharccal, a Kádár-korszakkal és a rendszerváltást követő két évtizeddel is.
Forrás: MTI