Szerelem, Pünkösd, tündérek és rántott csirke

A Pünkösd rengeteg érdekességet rejt magában. Vannak jelképei, ételei, és virága: a pünkösdi rózsa, ami valójában nem is rózsa. Szóba jöhetnek még a tündérek, a harmatfürdőzés, de a szerelem is szorosan kötődik ehhez az ünnephez.

Ha már a népi hagyományok nem is élnek úgy, mint régen - hiába merültek el a múltban -, ennek ellenére még ma is ünnepnek számít a Pünkösd, ráadásul piros betűsnek. Minden faluban és városban rendeznek különféle rendezvényeket. Ránk maradtak viszont olyan hagyományok, amiket legalább egy picit érdemes lenne ápolni, hogy továbbra is fenn maradhassanak.

Amitől Pünkösd a Pünkösd

Különféle hiedelmek kötődnek ehhez az ünnephez. Úgy tartották régen, hogy a pünkösdi eső semmi jóval sem kecsegtet. A középkorban még a szombati nap is ünnepnek számított, de sok helyen egy hétre is kitolódott. Az emberek hite szerint, ha épp hajnalban mártóznak meg a Tisza sodrában, akkor nem fog majd rajtuk semmilyen betegség, bűbály vagy ragály. Ilyenkor a lányok is megmerítkeztek a hideg folyóban, egyetlen szabály volt csak: egy szót sem szabadott szólniuk, vagy azbegész nem ért semmit.

Más források nem folyóvizet említenek, hanem harmatcseppeket - a tündérek könnyének nevezték a pünkösdi harmatot. Tehát a lányok hajnalban kimentek napfelkelte előtt megfürdeni a misztikus könnycseppekben. Úgy gondolták, hogy ez szükséges ahhoz, hogy a hölgyek arcbőre egy évig szép legyen. De az almának szintén szimbolikus jelentése volt, így ha nem is a harmatcseppekben mártóztak meg, akkor a piros alma vízében.

Bizony a jellegzetes ételei is megvannak a Pünkösdnek. Szokás volt ilyenkor koszorúba font gesztenyét fogyasztani, de az sem volt mindegy, hol teszi ezt az ember. Tanácsos volt a ház előtt megenni, mert akkor nem éri semmi baj sem a jóízűen majszolót. Hagyományos étele az ünnepnek a rántott csirke, és liba uborkasalátával. A juhtartó gazdáknál előszeretettel fogyasztottak bárányból készült ételeket: báránysültet, báránypaprikást. A tésztákat, süteményeket csakis friss gyümölcsökkel; eperrel, cseresznyével töltötték meg.

Az ünnep szimbólumai

Ahogy a Húsvétnak megvannak a sajátságos jelképei - ilyen a nyuszi, a bárány, vagy a tojás - úgy a Pünkösd is rendelkezik hasonló szimbólumokkal.

Pünkösdi rózsa
A fürdőkádba kellett beleszórni, hogy ezáltal egészségesebb legyen. Emellett a fiúk pünkösdi rózsát tettek azoknak a lányoknak az ablakába, akiknek udvarolni akartak.

Fehér galamb
Szokás volt, hogy a templomokban fehér galambokat röptettek, mert ez szimbolizálta a Szentlelket.

Zöld ág
Régen zöld ágakat aggattak a házakra, istállókra Pünkösdkor, hogy így tartsák távol az ártó, gonosz szellemeket. Ez lehetett nyírfaág, bodza, de akár gyümölcsfaág is.

Pünkösd a szerelem ünnepe?

Érdekes felvetés, mert abban bizonyosak lehetünk, hogy magának az ünnepnek van köze a szerelemhez. A középkorban ez egy kiváló lehetőség volt arra, hogy a fiatalok ismerkedhessenek egymással. Sok esetben ekkor kezdtek el udvarolni a fiúk a lányoknak. Egyes hiedelmek is a szerelemre emlékeztetnek minket - ilyen a harmatfürdőzés is. Inkább népi ünnepnek nevezhető a Pünkösd, mintsem vallásosnak. Bár tény, hogy annak sincsen kisebb jelentősége, idővel össze is fonódott a kettő.

 A nép Pünkösdkor is felkereste a templomokat, díszes ruhába öltöztek, utána pedig a népi szokások kerültek előtérbe. Pünkösd táján rengeteg kapcsolat, szerelem szövődött.

Nem is rózsa a pünkösdirózsa

A pünkösdi rózsa valójában egy mérgező növény, és meglepő módon semmi köze sincs a rózsákhoz. Hogy miért is kapta akkor ezt a nevet? Pünkösd környékén virágzik, illatos és nagyon szép - így fordulhatott elő, hogy elnevezték pünkösdi rózsának. Valójában a növény Kínából származik, és gyógynövényként funkcionált nagyon sokáig. Ez azért is érdekes, mert egy mérgező virágról van szó, aminek csak a gyökérgumója ehető, de abból is csak az, amit tavasszal, vagy ősznek ásnak ki.

Elég hisztis egy növény, sok igénye van, és szomjazza a törődést. Ahhoz, hogy szép virágokat bontson Pünkösd környékén, nagyon sok ápolásra van szüksége.

Programok az ünnepre

A legtöbb városban és faluban megünneplik a Pünkösdöt: ilyenkor különféle színes programokkal várják az érdeklődöket. Gyakoriak a kézműves programok, hiszen ezekkel is a népi szokásokra emlékezünk. A szervezők koncertekkel, és különféle előadásokkal készülnek - általában 2-3 napos rendezvényről beszélhetünk.

A programok egyaránt kedveznek a gyerekeknek és a felnőtteknek is. Igaz, ma már az ünnepnek inkább a családias jellege dominál, így háttérbe kerül a vallásos, és népies része, s inkább a kellemes, és közös időtöltésre terelődik a hangsúly. Sokkal fontosabb, hogy összefogja a családokat, közös szórakozást kínáljon nekik, amikor mindenki együtt lehet.

Idén ráadásul a Pünkösd egybeesik a gyereknappal, így biztosak lehetünk benne, hogy még több és színesebb programok várnak ránk.