Drágulhat a kéményseprés is

Az áfakulcs emelése miatt júliusban valamivel több mint 4 százalékkal nőhetnek a kéményseprési díjak Budapesten, ha a Főpolgármesteri Kabinet hétfői álláspontját a hó végén támogatja a Fővárosi Közgyűlés - tudta meg az MTI az ülés résztvevőitől.

Tájékoztatásuk szerint az áremeléssel 71 forinttal, 1.773 forintra növekszik az egyedi működő kémény tisztítási díja, míg működő gyűjtőkémény esetén 158 forinttal többet, 3.955 forintot kell fizetni a kéményseprésért. Az idén 1,9 milliárd forint árbevételt és 18,5 millió forint nyereséget tervező cég számára féléves szinten 50 millió forint veszteséget okozna, ha az áfa emelése után is változatlanok maradnának a díjak.

A Fővárosi Közgyűlés már döntött arról, hogy az áfakulcs emelése miatt júliustól maximum 4,8 százalékkal drágulnak Budapesten a BKV-tarifák. A víz, a csatornahasználat, a szemétszállítás és a szennyvízszippantás díja is nő 5 százalékkal júliusban, de ezek esetében nincs szükség közgyűlési döntésre. E szolgáltatások díját ugyanis nettó értéken határozta meg tavaly a közgyűlés. Így az áfa változását a cégek saját hatáskörben automatikusan továbbterhelik a fogyasztókra.
Forrás: MTI