Ecettel a soványságért?

A közönséges étkezési ecet népi medicinában már régóta ismert egészségvédő, zsírraktározást gátló hatását igazolta egy friss japán tanulmány - olvasható a LiveScience című amerikai tudományos portálon (www.livescience.com).

Japán kutatók egérkísérletekkel szereztek új bizonyítékokat arra, hogy az ecet csökkenti a testben a zsír raktározódást, ezáltal hozzájárul az elhízás megelőzéséhez.
Kondo Tomoo és munkatársai hangsúlyozták, hogy a népi gyógyászatban ősidők óta számos betegségnél alkalmazzák az ecetet.

A modern kori kutatások is alátámasztották, hogy az ecetsav segít a vérnyomás és a vércukorszint kontrolljában, valamint jót tesz a zsír felhalmozódása ellen.

A nagy zsírtartalmú étrenden tartott egerek közül azok, melyek ecetsavat kaptak kiegészítésül, csaknem 10 százalékkal kevesebb testzsírt halmoztak fel, mint a többi - közölte Kondo csoportja. A kutatók szerint az ecetsav olyan géneket kapcsol be, amelyek a zsírlebontásban közreműködő fehérjék termelésében játszanak szerepet, ezáltal akadályozzák a testzsír felhalmozódását.

Eredményeiket részletesen az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agricultural and Food Chemistry című folyóiratának július 8-án megjelenő számában teszik közzé.
Forrás: MTI