Szili Katalin: Elköszönök...

A baloldal újjáépítése érdekében a szeptember 14-ei, első parlamenti ülésnapon elköszönök az Országgyűléstől - erősítette meg Szili Katalin újságíróknak a MSZP zárt kongresszusán általa elmondottakat szombaton délután.

A házelnök a kongresszusról távozóban, a Vasúttörténeti Park bejáratánál elmondta: nem vállal tagságot a párt országos választási bizottságában, és "nem sarzsival, hanem baloldali politikusként" akar tenni a baloldal újjáépítésérét. Az MTI azon kérdésére, hogy vállalná-e a miniszterelnök-jelöltséget, azt közölte: nem vállalok semmilyen posztot, nem posztban gondolkozom.

Hozzátette: döntésemmel szerettem volna példát mutatni arra is, hogy nem a poszt a lényeg, hanem a baloldal talpra állítása. Szili Katalin kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy nem új pártban gondolkozik, hanem a magyar politikai baloldal megújításáért szeretne dolgozni.

Arra a felvetésre, hogy poszt nélkül milyen lehetősége lesz erre, úgy fogalmazott: "ha mindig, minden fent dől el, oda jutunk, ahova június 7-én (az EP-választáson)".
A házelnök szerint szeptemberben az MSZP-nek szembe kell néznie az elmúlt 20 év történetével, sikereivel, kurdarcaival, ezt követően pedig össze kell állítani azokat a programtéziseket, amelyek a következő esztendők baloldali politikáját jelentik.

Utódját a házelnöki posztra a szocialista frakció jelöli majd - közölte.
Szili Katalin 2002 májusa óta az Országgyűlés elnöke, azelőtt négy évig alelnökként dolgozott. 2005-ben az MSZP köztársasági elnök-jelöltje volt, idén pedig indult Pécs polgármesteri posztjáért.

Forrás: MTI