Orbán Viktor üzenete

Orbán Viktor hétvégi beszédéről, a Fidesz-Jobbik viszonyról és a legnagyobb ellenzéki párt kommunikációjáról beszélgettünk Szomszéd Orsolya politikai elemzővel, a Nézőpont Intézet munkatársával.

A hétvége két jelentősebb politikai eseménye – a Jobbik szombati tüntetése és az SZDSZ vasárnapi elnökválasztása – mellett talán kicsit kevesebb szó esett a médiában a Fidesz választmányi tisztújító üléséről. Pedig az ott elhangzó Orbán Viktor pártelnök beszédének minden valószínűség szerint jelentős hatása lesz a közelgő választási kampányra.

Válasszatok!

A Jobbik sem akarja Viktorékat?
Vona Gábor, a Jobbik elnöke Orbán Viktor szavaira reagálva kijelentette: „megnyugtató Orbán Viktor kijelentése, ugyanis, ha megnyerjük a választásokat, sem az MSZP-vel, sem a Fidesszel nem kötünk koalíciót”.
Forrás: MTI.
A szombaton, a budapesti Polgárok Házában tartott eseményen Orbán Viktor már a beszéde elején hangsúlyozta hallgatóságának: a Fidesznek már most fel kell készülnie a választásokra. A pártelnök szerint akár előrehozott választásokra is sor kerülhet még, ezért a Fideszben haladéktalanul el kell kezdeni a listaállítási folyamatot és meg kell hozni több fontos politikai döntést is.

Orbán szerint a Fidesznek kormányzásra kell készülni, mert „Magyarországon ma egyetlen kormányképes erő létezik, egyetlen erőben bíznak az emberek, ez az erő Magyarország számára a Fidesz”. A pártelnök szerint mára meghaladottá vált az elmúlt tíz év nagy részére jellemző kétpártrendszer, s a június 7-ei európai parlamenti választással kialakult egy centrális politikai rendszer, ahol a Fidesz az egyetlen kormányképes hatalmi tényező.

"Az tisztán látszik, hogy az EP-választások nyomán a 2002-ben és 2006-ban rögzült pártpreferenciák módosulni látszanak. Az eddig stabilizálódott pártrendszer tehát változhat – ennyiben igaza van Orbán Viktornak. Egy koncentrált kétpárti berendezkedés volt eddig, és ez valóban átalakulhat akkor, ha a blokkok közötti szavazói vándorlás elindul. Azonban annyiban nincs igaza az ellenzéki pártelnöknek, hogy szó nincs arról, hogy végleges következtetéseket tudunk levonni az EP-választási eredményekből. A végső következtetést csak egy parlamenti választás után lehet majd megfogalmazni" – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya politikai elemző.

Egy esetleges Fidesz-kormányról szólva Orbán kijelentette: „ha lesz olyan kormány, amit én vezetek, feketén-fehéren ki kell jelenteni, hogy abban sem MSZP-s, sem jobbikos nem lesz”.

Szomszéd Orsolya szerint ez a kijelentés azoknak a jobbikos szavazóknak szólhatott, akik korábban a Fideszt támogatták, de az EP-választáson elpártoltak attól. „Nekik üzente Orbán Viktor azt, hogy a Fidesz az egyetlen kormányzóképes erő, merthogy nem kötnek koalíciót a Jobbikkal és így nem érdemes szavazni a Jobbikra.

Ez a következők miatt nagyon fontos üzenet. Azok a jobboldali szavazók, akik korábban a Fideszt, most a Jobbikot támogatják, gondolkozhatnak úgy – ha koalíciót szeretnének – a következő választáson, hogy a listás szavazatukat a Jobbikra, míg az egyéni képviselőre leadott szavazatukat a Fidesz jelöltjére adják, így segítve mindkét pártot. Ennek a tudatos szavazatmegosztásnak az lenne az értelme, hogy a Fideszt koalícióra „kényszerítsék” a Jobbikkal. (Hasonlóan gondolkozott sok szocialista szimpatizáns 2006-ban, amikor egyik szavazatát az SZDSZ-re adta.)

Ettől a magatartástól tarthat a Fidesz, s ezért küldte ezeknek a szavazóknak Orbán Viktor ezt az üzenetet. Orbán szerint tehát választani kell: vagy a Fidesz vagy a Jobbik, nincs is-is."

A politikai elemző szerint nagyon fontos jelzés, hogy a fideszes politikusok közül Orbán Viktor tette ezt a nyilatkozatot, hiszen az ő személye vonzó lehet ezeknek a szavazóknak.