Zebrákra nyergelt egy angliai lóidomár

Mi az? Fekete-fehér csíkos, és valóban nehéz megülni? - kérdezi Bill Turner a lóidomárrá lett angliai zsoké, aki legutóbb heteket töltött egy 16 hónapos zebra szelídítésével.

Turner harmincéves pályafutása során több mint 600 versenylóval foglalkozott, a legnagyobb kihívást számára mégis a zebraidomítás jelenti.

"Azt mondják betörhetetlenek, ezért bizonyítani akartam, hogy az idomítás nem lehetetlen" - magyarázta az idomár a Londontól 195 kilométerre délnyugatra található farmján.
Zebdee, a zebra még csikókorában egy holland tenyésztőtől került az idomárhoz.

"Az első hét nem volt egyszerű, kicsit makacs volt még, de végül idáig jutottunk" - mesélte Turner, aki ma már a helyi kocsmába is a zebrájával jár.

Jóllehet a zebrák a lófélék családjába tartoznak, közelebb állnak a szamarakhoz mint a versenypályákon látható telivérekhez.

A zebrákat valóban nehéz betörni, de nem lehetetlen - mondta Bill Hall a Londontól 120 kilométerre délnyugatra található Marwell állatkert zebratenyésztési programjának munkatársa.

Ne szabad elfelejteni, hogy egykor minden háziállat vad volt, a kutyák farkasoktól, a tehenek pedig vad bivalyoktól származnak - emlékeztetett a gondozó.
Forrás: MTI