Nyílt levelet írtak a roma civilek

A köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek írt nyílt levelet több roma civil szervezet a korábban történt tragikus események kapcsán.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Tisztelt Miniszterelnök Úr!


Az eltelt időszak a magyarországi cigány lakosok számára egy gyászos korszak. A tettlegességig fajuló gyűlölet mellett egyre nagyobb teret kap a nyílt cigánygyűlölet, a nyilvánosság előtt szabadon zajló cigányok elleni uszítás, a társadalom érzelmeinek felkorbácsolása a cigány lakosok ellen. Mindezt mi, a cigány közösség iránt felelősséget érző vezetők nem hagyhatjuk szó nélkül.

Közösen kell gondolkodnunk, cselekednünk a kialakult helyzet kezelése, lecsendesítése, helyes mederbe terelése érdekében.

A Magyarországon élő cigány lakosság nap, mint nap az élet minden területén szembesül a negatív megkülönböztetéssel. Különösen igaz ez az igazságszolgáltatás területén. Úgy érezzük, szükségünk van egy olyan védőhálóra amely biztosítja, hogy a büntetési eljárásokban azonos módon ítélkezzenek cigány és nem cigány bűnelkövetők esetében.

Kérjük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium mellett felálló Igazságügyi Tanács létrehozását, amely - a döntéshozók jogosítványait nem sértve - véleményezné a hozzá forduló cigány származású személyek esetében a döntéshozatal során tapasztalt hátrányos megkülönböztetést. Sajnos a cigány származású elítéltek száma jelentősen emelkedett – ezzel párhuzamosan a büntetett előéletből fakadó hátrányok is. Sok esetben ez is gátat szab az egyéni sorsok alakulásának.

Szeretnénk statisztikai adatokat látni a cigány önkormányzatok által delegált népi ülnökök bírósági tárgyalásokon való részvételével kapcsolatosan. A hozzánk érkező információk alapján a bírók nem hívják be a cigány kisebbségi önkormányzatok által delegált népi ülnököket, akik az eljárás során kontrollt gyakorolhatnának.

A Magyarországon élő cigány lakosság esélyegyenlőségének megteremtéséhez, a működő negatív sztereotípiák csökkentése ill. a pozitív kép kialakítása területén óriási szerepe van a médiának: újságnak, rádiónak televíziónak.

Sajnos a magyarországi médiumok kevés teret biztosítanak a legnagyobb hazai kisebbséggel szemben kialakult negatív kép megváltoztatásához. A napjainkban kialakult ellenséges helyzetet meg kell változtatni, elő kell segíteni a társadalmi béke helyreállítását. Ehhez eszközt biztosíthat a média, ahol pozitív példák bemutatásával, nyilvános társadalmi párbeszédekkel, vitákkal csökkenthető lenne a társadalom tagjainak magas százalékában tapasztalható előítélete.

Szükség lenne a közszolgálati rádiónál, televíziónál olyan műsorra, amely a fenti célok megvalósítását segítené. Olyan műsorra lenne igénye a magyarországi cigányságnak, ahol a többség és kisebbség közösen megvitathatná a társadalmat feszítő etnikai tartalmú kérdéseket. Fontos a cigányságról alkotott kép pozitívvá formálása, fontos ebben a cigány értelmiség szerepe.

Az utóbbi években jelentős számú roma értelmiség került a munkaerő piacra, de sajnos nem látjuk őket a közszférában. Nincsenek ott a köztisztviselők, közalkalmazottak között. Pedig jelenlétük ebben a társadalmi közegben fontos, meghatározó lenne. Egyrészt a többségi társadalom felé bizonyíthatnának, megállják a helyüket. Másrészt a cigány lakosság előtt, a felnövő nemzedék számára példa lehet, ösztönzően hathat a jövőkép kialakításában. Olyan segítségre – törvényi háttér megteremtésére - van szükségünk, amely ösztönzi a foglalkozatókat a közszférában cigány származású értelmiségiek alkalmazására.

Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelettel kérjük Önöket arra, hogy nyílt levelünkben megfogalmazott, a társadalom egészét érintő problémáinkra a hivatalos megoldásban segítsenek bennünket. Mi – mint közéleti szereplők, cigány kisebbségi politikusok érezzük súlyát a problémának, a magunk eszközeivel mindent meg kívánunk tenni a társadalmi béke helyreállításáért. Ehhez kérjük az Önök támogatását, segítségét, közreműködését.

Pápa, 2009. augusztus 10.


Tisztelettel:

Kozák János
MCFÉSZ elnök

Abházi József
Roma Civil Szervezetek
Választási Szövetsége elnök

Szénási Sándor
100 Roma Virtuóz Országos
Kulturális Egyesület elnök

Dr. Náday Gyula
Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége elnök