Eltemették a erőműkatasztrófa áldozatait

Hakaszföld Cseljomusjoki és Szajanogorszk településein szerdán temették el a szibériai Szajan-Susenszki Vízi Erőműben hétfőn történt műszaki katasztrófa áldozatai közül az első négyet.

Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint mindkét településen hatalmas tömeg kísérte utolsó útjára az áldozatokat. Az egyik helyi intézménynél válságstábot rendeztek be, ahol meg lehet tudni a legfrissebb híreket az áldozatokról, a sérültekről, továbbá a kártérítésekről. Csütörtökön további kilenc áldozatot temetnek el. A halálos áldozatok száma a szerda déli ismeretek szerint 13 - megtaláltak egy embert a gépterem romjai között -, kórházban 14 személyt ápolnak, s még 62 embert keresnek.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek helyszínen lévő minisztere egyre több mentőegységet von be a munkálatokba egész Szibériából. Szerdán azt ígérte, hogy még aznap megkezdik a víz kiszivattyúzását a vízzel teli gépteremből.

A szerdai orosz lapok csodával határos megmenekülésekről is beszámoltak: amikor berobbant a víz a gépterembe, az egyik férfi kitört egy ablakot, kidobta rajta kolléganőjét, majd utána ugrott, s kiúsztak a partra a Jenyiszej 4-8 Celsius-fokos vizében. Mindkettejüket kórházban ápolják.

Két embert az erőműtől öt kilométernyire láttak meg, és húztak ki a vízből egy hídnál. Egy férfit több óra, egy másikat 24 óra múltán mentettek ki élve a víz alá került helyiségekből.

Az energetikai minisztérium szerint korai még a történtek okait találgatni, mivel az eset a tárca szerint teljesen megmagyarázhatatlan. Szergej Smatko energetikai miniszter szerint a helyreállítás mintegy 40 milliárd rubelbe kerül majd, és évekig eltart, de utána az erőmű kapacitása az eddigi 6,4 gigawattról 7,2-re növekedhet.

A szakértők azt hangsúlyozzák, hogy a 245 méter magas gátban nem keletkezett kár, e téren semmiféle veszély nem fenyeget. Ennek ellenére megkezdték a közeli erőművek teljes átvizsgálását.
Forrás: MTI