Sillerborok a poharakban

Ismét megrendezi a paksi Présháztulajdonosok Egyesülete az országos siller fesztivált. A program legfontosabb eleme a borbírálat.

Leber Ferenc, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, hogy pénteken a zárt szakmai bírálaton neves borbírák mustrálják majd az ország minden részéről nevezett borokat. Szombaton a közönség is lehetőséget kap a kóstolásra és szavazásra.

Az elnök kifejtette, hogy azért éppen a siller bor áll a fesztivál középpontjában, mert az egyesület olyan jellemző fajtát keresett, amelyet hitelesen tud képviselni, illetve ritkaságnak számít, ezért alkalmas arra, hogy felhívja magára a figyelmet. Más borfajták tekintetében Paks nem tudja felvenni a versenyt a hagyományos borvidékekkel - jegyezte meg.

A múlt században híres volt a paksi siller, a második világháború előtt harminc-negyven budapesti kocsmában adta a borkínálat gerincét - idézte fel az egyesület vezetőségének egyik tagja, Polgár Zoltán.

A siller vegyesbor a rosé és a vörösbor közötti színkategóriát jelöli, a régi receptúra szerint kék és fehérszőlő együttes erjesztésével készül. Ezt a mai magyar bortörvény már nem engedélyezi a kereskedelmi forgalomba kerülő boroknál, így többfajta kékszőlőből állítják elő.

A helyi gazdák siller borai között azonban sok olyan van, amelyet hagyományosan készítenek.

Az országos siller fesztivál célja, hogy minél több embert Paks legszebb pontjára, a Sárgödör térre csábítson az egyesület - húzta alá Leber Ferenc. Tájékoztatója szerint a Paksi Közművelődési Kht. és a német nemzetiségi önkormányzat segítségével gazdag kulturális programot is kínálnak a város szívében lévő hangulatos pincefaluban. Szombaton főzőversenyt is hirdetnek, nevezni siller borhoz illő ételekkel lehet. Az egyesület jutalmazza majd a legjobb szakácsokat és borászokat.
Forrás: MTI