1956-ra épül a jelenlegi rendszerünk?

Mostani rendszerünk 1956-on alapul, ezért nincs folyamatosság a Kádár-rendszer és alkotmányos jogállamunk között - mondta Sólyom László köztársasági elnök pénteken, a Mementó emlékműnél.

A XI. kerületben található, az 1945-56 közötti nemzeti ellenállásban részt vett és kivégzett hazafiak emlékére állított emlékműnél tartott rendezvényen az államfő azt mondta: fel kell tárni a múltat, mert nem érthetjük meg magunkat, ha óriási "fehér foltokat" hagyunk történelmünkben.

"A nemzet emlékezetét nem csonkíthatjuk meg" - hangsúlyozta.

Az áldozatokról szólva utalt arra, hogy 1949 és 1953 között mintegy 650 ezer ember ellen folyt büntetőeljárás és ebből 390 ezret el is ítéltek. A padlássöprés idején pedig 400 ezer parasztot hurcoltak meg közellátási bűntett miatt.

"És áldozatok azok a milliók is, akiknek egyszerűen az élete siklott ki, ment tönkre a pályájuk, egészségük, családjuk, mert valaki följelentette őket, ha nem a rendőrségen, akkor a munkahelyükön, mert valaki megbízhatatlannak tartotta őket" - hangoztatta Sólyom László.
Szerinte a Mementó igazságtétel az egykori áldozatok számára, de igazán a fiataloknak szól, mert nekik kell továbbvinniük a "nemzet történelmi öntudatát".

A Politikai Elítéltek Közössége által szervezett megemlékezésen megjelent Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely

és Kegyeleti Bizottság elnöke, Molnár Gyula, a XI. kerület szocialista polgármestere és Tőkés László, erdélyi református lelkész.

Forrás: MTI