25 éves az Elite, készül a folytatás

Huszonöt évvel ezelőtt jelent meg minden idők egyik leghíresebb számítógépes játéka, az űrkereskedős és szimulátor elemekkel felvértezett Elite.

David Braben, aki az Elite egyik fejlesztője volt, nemrég jelentette be, hogy már dolgoznak a folytatáson. Ugyanakkor megjelenési dátummal még nem kecsegtette a publikumot, pusztán annyi árult el, hogyha ténylegesen késznek érzik a következő részt, akkor dobják piacra, félkész, hibás terméket nem akarnak kiadni a kezük közül.

Az eredeti játékot Braben és Ian Bell fejlesztő készítették és azonnal hatalmas siker volt: több százezer példányt adtak el belőle. Eleinte BBC Microcomputers gépeken volt kapható, később - többek között - a nyolcvanas években Magyarországon is népszerű ZX Spectrumra és Commodore 64-re is megjelent. Az Elite egyike volt az első nyílt világú játékoknak, több mint nyolc univerzumot tartalmazott és a játékos igazi célja az volt, hogy "ártalmatlanból" (a játékos alapszintje) "elitté" váljék.

Braben a BBC hírszolgálatának elmondta, hogy igazából nem is gondolták, hogy olyan játékot fejlesztenek majd, amely az üzletek polcaira kerül, pusztán a saját szórakoztatására készült. "Az egyetemen dobtuk össze és nem számítottunk rá, hogy ilyen népszerű lesz" - tette hozzá.

Ian Livingstone, egykor a Kaland, Játék, Kockázat könyvek írója és most az Eidos játékkiadó cég igazgatója szerint az Elite nem csak az egész játéktörténelem egyik legnagyobb mérföldkövének számít, de ennek is köszönhette a brit játékipar, hogy komolyan vették.
Forrás: MTI