Órába épített bankkártya

A Volksbank és a MasterCard jóvoltából már egy ideje Szlovákiában is elérhető a PayPass technológiáján alapuló érintésmentes fizetés lehetősége.

A bevezetés, 2008 augusztusa óta eltelt időszakban több mint 16 ezren igényelték az új típusú, a fizetést felgyorsító (átlagosan 5 másodpercet igénybe vevő) bankkártyát - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.

A chip alkalmazásakor 20 eurós törlesztésig nem kell a PIN-kódot sem beütni, elég a leolvasó elé helyezni a kártyát, órát vagy amibe beépíttették a rendszert. A több mint 16 ezer, PayPass technológiájú kártyát országszerte mintegy 650 helyen fogadják el.

A Volksbank és a MasterCard most új termékkel rukkol elő az országban: piacra dobják a PayPass Birdie Watchot, amely nem más, mint egy divatos karóra és az érintésmentes fizetést lehetővé tevő chip ötvözete.

A Volksbank főleg a 12 és 17 év közötti fiatalokat akarja megcélozni az órával. A későbbiekben a mobiltelefonba és a kulcstartóba is beépítik az új technológiát, amelyet Európában először 2007 tavaszán próbáltak ki. Napjainkban világszerte 29 ország 61 millió ügyfele élvezi a PayPass-megoldás előnyét, a kártyát 153 ezer üzletben, étteremben, kávézóban fogadják el.

Az újság szerint 2009 tavaszán Szlovákia polgárai összesen 5,36 millió bankkártyával rendelkeztek, azaz mindenkire jutott egy. A plasztiklapokat országszerte mintegy 2300 pénzkiadó automatában használhatják. Az üzletekben elhelyezett kártyaleolvasó POS-terminálok száma egy év leforgása alatt 8000-rel nőtt (elérve a 34 800-at), az általuk lebonyolított forgalom éves növekménye 22,15 százalékos.

Ha a pénzkiadó automaták forgalmát is figyelembe vesszük, akkor az első három hónapban a kártyás forgalom Szlovákiában túllépte a 3 milliárd eurót.
Forrás: MTI