Kim Dzsong IL alkudna?

Észak-Korea hajlandó visszatérni az atomfegyvereinek leszereléséről szóló hathatalmi tárgyalásokhoz, de előbb kétoldalú tárgyalásokat akar folytatni az Egyesült Államokkal.

"A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és az Egyesült Államok közötti ellenséges viszonyt eredményes kétoldalú tárgyalások útján békés kapcsolatokká kell átalakítani" - mondta Kim.

Kim és Ven tárgyalásaikon "egyetértettek abban, hogy szükség van a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételéről szóló létfontosságú közmegegyezésre. Kim közölte, hogy Észak-Korea az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalásai sikerességétől függően részt akar venni a többoldalú tárgyalásokon, köztük a hathatalmiakon" - olvasható a KCNA jelentésében.

A 2003-ban elkezdődött hathatalmi tárgyalásokkal az a célja az Egyesült Államoknak, Oroszországnak, Japánnak, Dél-Koreának és a házigazda Kínának, hogy Phenjan energetikai segélyért cserébe adja fel atomprogramját. Az alkudozás a hosszú évek alatt többször megszakadt, legutóbb idén áprilisban hagyta ott a tárgyalóasztalt Észak-Korea, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókkal sújtotta egy rakétakísérlete miatt.

Az Egyesült Államok nemrég közölte, hogy hajlandó kétoldalú tárgyalásokra Észak-Koreával annak érdekében, hogy visszatérjen a hatoldalúhoz.
Forrás: MTI