Halál az AIDS-re!

December 1-je az AIDS elleni világnap dátuma. Földünkön 33,7 millió ember szenved a kórban, hatásos gyógymód egyelőre nem ismert: csak a megelőzés segíthet. De mi is az AIDS?

Minden kornak megvolt és sajnos meg is lesz a saját pusztító betegsége. Ilyen volt a középkorban pusztító fekete himlő, vagyis a pestis vagy a tuberkulózis (TBC), mely egyes feltételezések szerint már több tízezer éve pusztítja az emberiséget. De napjaink egyik legnagyobb problémája mégis az AIDS, melynek súlyosságát az is mutatja, hogy egy 2007-es adat szerint 33,7 millió ember szenvedett benne világszerte, 2,1 millió személy bele is halt. És akkor még nem említettük meg azt a sajnálatos tényt, hogy a halálos áldozatokból 330 ezer gyermek volt.

Pontosan mi az AIDS?

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) a HIV-vírus által előidézett tünetegyüttes, mely az immunrendszer fokozatos romlásával jár. Rendkívül veszélyes dologgal állunk szemben már csak azért is, mert a tünetek a tényleges fertőzés után 5 évvel jelentkeznek, de a vírus hordozója már ezen idő alatt is továbbadhatja a betegséget másnak is: a szűrés elengedhetetlen emiatt.

A vírus átadása szinte ellenőrizhetetlen, mivel mindennemű testváladékkal elkapható. Ugyan a vírus átadása a közgondolkodás szerint szexualitáshoz köthető, de vér (vérátömlesztés, fertőzött injekciós tű) és anyatej által is átadható. Habár korábban úgy vélték, hogy a homoszexuálisok betegsége az AIDS, ez a vélekedés a fenti sorokból kiindulva téves.

Tények az AIDS-ről
Franciaországban egy férfi kedvtelésből azzal szórakozott, hogy mozikba fertőzött tűket, és egy cetlit hagyva az üléseken gyarapította a betegségben szenvedők számát.

Megelőzésre a prevenciós szervezetek évi 23 milliárd dollárt költenek.

2003-ban ötmillió új megbetegedést regisztráltak világszerte.

Dél-Afrika GDP-jének a 17%-át költik az AIDS elleni harcra.

Becslések szerint összesen 26 millió ember halt meg az AIDS-ben.
Az „egyszerű” HIV-fertőzéstől a halálig egy öt szakaszból álló lépcsősor vezet.

1. szakasz

HIV-fertőzés utáni 3-4 hét a HIV vírus lappangási időszaka, a beteg nem AIDS-es.

2. szakasz

Primer vagy akut HIV tünetegyüttes – a HIV fertőzést követő 3-6. hétben lép fel. Tünetei: átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodás, láz, fáradékonyság, rossz közérzet, izomfájdalom és kanyarószerű bőrkiütések. A fertőzöttek 1-2 hét elteltével hirtelen tünetmentessé válnak.

3. szakasz 

Krónikus tünetmentes HIV betegség – Semmilyen klinikai tünet nincs, az immunrendszer funkciója kielégítő, közben a vírus szaporodása változatlan mértékben zajlik, a CD4+ T limfociták száma folyamatosan csökken. Ez az állapot 3-8 évig tart.

4. szakasz

Tünetes HIV-betegség – Megjelenik a krónikus, megmagyarázhatatlan hasmenés időszaka, és tovább tart, mint egy hónap. Nyirokcsomó-megnagyobbodás, fogyás, lázrohamok, éjjeli izzadás, szájpenész, övsömör.

5. szakasz

Kifejlett HIV-betegség, AIDS-stádium – Megjelennek a toxoplazmák az agyban, gombás fertőzések a bőrön, bronchitis és/vagy tüdőgyulladás. Ezt a szakaszt nevezzük AIDS-betegségnek. Ennek átlagos időtartalma 6 hónaptól 2 évig terjed, amit a halál követ.

Honnan ered az AIDS?

Az AIDS-et 1981-től jegyzik, mint betegséget, de szakvélemények szerint a kialakulásának gyökerét Fekete-Afrikában kell keresni, terjedésének menete egészen 1959-ig nyúlik vissza.

A legelfogadottabb vélekedés szerint az afrikai zöldmajomtól terjedt át a vírus az emberre, de emellett számtalan egyéb, akár városi legendának is nyugodt szívvel nevezhető történetet ismernek az emberek. A legvadabb feltételezés szerint a katonaság által kifejlesztett biológiai fegyverről van szó, mely felett elvesztették az ellenőrzést, és a laboratóriumból kiszabadulva okoz világméretű járványt. Bárhonnan is ered, egy mindenképpen biztos: a világ, még mindig legsúlyosabb problémájával állunk szemben.

Mit lehet tenni ellene?

Egységes, minden országra helytálló konkrét javaslat nincsen, mivel a vírus terjedése minden országban más és más. Hazánkban elsősorban a homo- és heteroszexuális nemi kapcsolatok útján terjed, de vannak országok, ahol a kábítószer-fogyasztás okolható a kór terjedéséért.

Habár kísérletek folynak a gyógymód megleléséért, jelenleg nincsen ellenszere az AIDS-nek. Általános, de jól bevált tanácsok azonban léteznek, melyek megfogadásával jelentősen lecsökkenthető a betegség elkapásának a kockázata. Ilyen a gumióvszer használata és/vagy a monogám szexuális kapcsolat, a vérkészítmények szűrése, és az egyszer használatos injekciós tűk használata.

Mi a helyzet 2009-ben?


Az AIDS nem egy mai járvány. Jogosan merülhet fel a kérdés az olvasóban, hogy a mai technikai és tudományos fejlődés mellett, miért nem sikerült még hatásos ellenszert kidolgozni ellene?

Seth Berkley, a Nemzetközi AIDS Oltóanyag Kezdeményezés (IAVI) elnöke még 2003-ban a következőt nyilatkozta: "A legkorábbi időpont, hogy engedéllyel rendelkező gyógyszer kerüljön forgalomba feltehetőleg 2009"

Berkley úr az időpontot tökéletesen eltalálta.
A kutatók több mint egy évtizede most először találtak ilyen antitesteket, amelyek működése a korábban már felfedezett négy hasonló, de elsősorban az amerikai és európai HIV-altípusokkal szemben hatásos antitestnél jobban felhasználható egy általános vakcina előállításához.

A két újonnan felfedezett antitest a világ különböző részeiből származó, 162 tesztelt HIV-törzs közül 120-130-at képesek semlegesíteni, és ez mindenképpen bíztató jel. Ám ne felejtsük el, hogy egy valódi, kipróbált AIDS-ellenes vakcina előállítására valószínűleg még évekig várni kell: és nagyon sok embernek nincsen ideje kivárni ezt az időt.