Izzókkal a klímavédelemért

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból 230 millió forint keretösszegű pályázatot írt ki energiatakarékos izzók cseréjére az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése és a klímatudatosság erősítése érdekében.

Az energiatakarékos izzók vásárlására az időseket és a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek, valamint óvodák pályázhatnak. Az izzócsere program során mintegy 220 ezer hagyományos, 100 wattos izzót cserélnek ki, ez a minisztérium becslése szerint éves szinten a fogyasztóknál mintegy 780 millió forint költségmegtakarítást, évi 23 900 tonnányi szén-dioxid megtakarítást és 3,14 megawatt erőművi kapacitásigény csökkenést eredményezhet.

80 százalékkal kevesebb áram


A pályázóknak össze kell gyűjteniük a hagyományos 100 wattos izzókat, majd le kell adniuk azokat, hogy tovább már ne szennyezzék a környezetet. Az energiatakarékos izzók mintegy 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint egy hagyományos égő, így a tárca számításai szerint a villanykörték magasabb vételára 58 nap alatt térül meg.

A 220 ezer izzó cseréjével közel 22 millió kilogrammal csökken az érintett háztartások éves szén-dioxid kibocsátása, ezzel több, mint hatezer hektár erdőt kímélhetnek meg a szén-dioxid megkötéstől.

Az izzócsere program mintegy 230 millió forint uniós forrásból valósul meg, a pályázatok benyújtására 2009. december 15. és 2010. január 15. között van lehetőség.

A támogatási összeg


Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter
„Az éghajlatváltozás miatt azonnali cselekvésre van szükség. A zöldtárca klímavédelmi programjainak – így az izzócsere program - segítségével azonnali és mérhető kibocsátás csökkentést lehet elérni, otthonok ezrei válhatnak klímabarátabbá. A ma kezdődött koppenhágai klímacsúcson én magam is azzal a céllal veszek majd részt, hogy olyan éghajlatvédelmi megállapodás szülessen, melynek eredményeként minél több, az izzócsere programhoz és a Klímabarát Otthon programhoz hasonló zöldítésre legyen lehetőségünk.”
A program során a nagycsaládosokat támogató közhasznú alapítványok és egyesületek pályázhatnak háztartásonként maximum 40 ezer forintig, a szervezetek saját felhasználásra pedig maximum 20 ezer forintig.

Idős emberek esetében maximum 40 ezer forint lehet a támogatási összeg; az időseket segítő közhasznú alapítvány saját felhasználásra maximum 20 ezer forintig pályázhat. Az állami és nem állami szervek által fenntartott óvodák maximum 100 ezer forintig nyújthatnak be pályázatot. A zöld óvoda címmel rendelkező pályázók, amennyiben oklevéllel igazolják, hogy a cím viselésére jogosultak, további 40 ezer forint támogatásra számíthatnak.

A gondok

Az Environment Agency brit környezetvédelmi szervezet korábban arra figyelmeztetett, hogy a modern izzók dobozán nem tüntetik fel megfelelőképpen a hulladékkezelési útmutatót. A takarékos izzók csekély mennyiségben tartalmaznak higanyt, amely a világítótestek sérülése vagy törése esetén a levegőbe kerülve veszélyt jelenthet.

A BBC News-nak nyilatkozó Dr. David Ray, a nagy-britanniai Nottingham Egyetem toxikológusa ugyanakkor túlzottnak tartja az aggodalmakat: egy-egy takarékos izzó átlagban 6-8 mg higanyt tartalmazhat, amely ugyancsak csekély mennyiség. A kutató szerint nem egyetlen izzó okozza a gondot, hanem az, ha egy tucat izzó törik össze zárt helyiségben.

Pénzmegtakarítás


Mindenesetre, ha – a háztartásokban igen gyakran használt – hagyományos 100 wattos izzókat lecseréljük energiatakarékos 20 wattos égőkre, az az áram jelenlegi árával és napi 7 órás üzemidővel számolva több mint 16 ezer forintos megtakarítást eredményez évente,ami a magyar családok számára nem elhanyagolható összeg.