Agyérkatasztrófa-válság jöhet létre?

Agyérkatasztrófa-veszélyre figyelmeztetnek Európában a szakértők, hangsúlyozva, hogy a betegség már jelenleg is mintegy 38 milliárd euróba (10 386 milliárd forintba) kerül évente a földrész gazdaságának.

Az Európai Parlament elé terjesztett jelentésükben az agyérkatasztrófa megelőzéséért kampányoló Action for Stroke Prevention csoport számára dolgozó egészségügyi szakemberek szerdán közölték, hogy több mint hat millió embert érint Európában a szívritmus zavar legelterjedtebb formája, a pitvarfibrilláció. Ez a betegség ötszörösére növeli az agyérkataszrófa veszélyét.

Az agyérkatasztrófa gazdasági és egyészségügyi hatása az előrejelzések szerint növekedni fog, ahogyan egyre emelkedik a pitvarfibrillációban szenvedő emberek száma, amely 2050-re a jelenlegi két és félszerese lesz a lakosság elöregedése miatt - olvasható a jelentésben.

Az Európai Unióban az egészségügyi kiadások két-három százalékát teszi ki az agyérkatasztrófában szenvedő betegek kezelése, a pitvarfibrilláció pedig az összes agyérkatasztrófa 15-20 százalékáért felelős.

Gregory Lip, a Birminghami Egyetem professzora kijelentette, hogy az agyérkatasztrófa-esetek nagy része megelőzhető lenne, de a betegség nem megfelelő diagnosztizálása, a páciensek rossz ellátása, a gyógyszerek elégtelen használata és a gyógyszerek mellékhatásai egyaránt odavezetnek, hogy a betegség "szükségtelen és nehéz terheket ró mind a betegekre, mind gondozókra és az egészségügyi rendszerekre".

A pitvarfibrilláció esetében a szív pitvara nem működik ritmusosan, hanem szabálytalanul és igen szaporán remeg, fibrillál. Ezután az egész szív átveszi a szabálytalanságot, és nem húzódik össze egyenletesen.

Az agyérkatasztrófa a legelterjedtebb érrendszeri probléma a szívbetegség után, és évente 5,7 millió embert öl meg világszerte. A jelentés szerint az Európai Unióban a 2000-ben észlelt 1,1 millió eset 2025-re évi 1,5 millióra emelkedik. A szakemberek sürgették az EU politikai döntéshozóit, hassanak oda, hogy javuljon az agyérkataszrófa kockázatának felmérése és a pitvarfibrilláció diagnosztizálása, mielőtt az agyérkatasztrófás esetek folyamatos növekedése "nagy egészségügyi válságot" idézne elő.
Forrás: MTI