A hagyomány az első

Ismert magyar embereket kérdeztünk meg arról, hogy mit is jelent számukra a szeretet ünnepe!

NÁDAS GYÖRGY

„Idén karácsonykor eredetileg hármasban lettünk volna Szentestén édesanyámmal és a párommal, de váratlanul bejelentkezett a legnagyobb fiam és annak egy év után külföldről most hazatért kedvese: magunknak székelykáposztát szerettem volna csinálni, de mert a nagyfiamék azt nem szeretik, át kellett térnem a kacsára, amit mindnyájan imádunk. Kacsaleves lesz, kacsamell és kacsacomb pirosra sütve, amit a végén lefojtunk egy kevéske töltött káposztával… 25-én este játszom a Mikroszkópon, a 26-át a csendes, békés, otthoni pihenésnek fogom szentelni, ugyanis 27-én este megint csak játszom. 28-án elutazunk a párommal Sopronba, és új évig már ki sem mozdulunk onnét, mivel szilveszter éjjel ott fogok fellépni.”

BODROGI GYULA


„Szentestén hagyományosan Inárcson van az egész família, a Bodrogi Kúrián, Ádám fiam szállodájában, és a 25-ét is még ott töltjük el. Hogy ott mit eszünk, az minden alkalommal meglepetés, a hotel séfje szokott varázsolni finomságokat az ünnepi családi asztalunkra. 26-án szintén hagyomány, hogy nálam, az én házamban van az a baráti ebéd, amire Léner Péterék illetve Fodros Istvánék hivatalosak. A menüt saját kezűleg készítem el, ez pedig idén fácánlevesből, őzsültből, vad-disznótorosból és persze az elmaradhatatlan töltöttkáposztából fog állni. A vadhúsokat persze én vadásztam le, már réges rég a fagyasztóban várják, hogy karácsonyi ebéd legyen belőlük. Ami az édességet illeti, jómagam nem vagyok túlzottan édesszájú, ezért cukrászdából szoktunk beszerezni ezt azt. Idén viszont párommal, Angélával nagy fába vágjuk a fejszénket: megpróbálkozunk kettesben mákos-diós kalácsot sütni. Soha életemben nem csináltunk még ilyet, de nagyon reméljük, hogy sikerülni fog, mert akkor jövőre is nekifutunk.”