Ózdi kettős gyilkosság: megvan a vádirat!

Martossy György főügyészségi csoportvezető ügyész, sajtószóvivő csütörtökön az MTI-nek elmondta: a megyei főügyészség benyújtotta a vádiratot T. Ádám 25 éves vádlottal szemben előre kitervelten, több emberen, aljas indokból és célból, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt.

A bűneset 2008 szeptemberében történt. A vádirati tényállás szerint a vádlott jó ismeretségben volt egy helyi vállalkozóval, akitől 2007 végén 3 millió forint kölcsönt kért és kapott. Mivel ezt a megadott időpontban, 2008 tavaszán sem fizette vissza, a sértett rendszeresen kereste őt személyesen és telefonon.

T. Ádám - mivel a kölcsönt visszafizetni nem tudta -, elhatározta, hogy megöli a vállalkozót. Ennek megvalósításához 2008 júniusában vásárolt egy kispuskát és 50 darab lőszert Budapesten. A puskával lőgyakorlatokat végzett Ózd külterületén - ismertette Martossy György.

Hozzátette: 2008 szeptemberében a sértett ismét kereste a vádlottat a kölcsön miatt. Ekkor a vádlott megbeszélt egy találkozót a munkahelyére, egy Ózd területén lévő műhelybe, azzal, hogy ott visszaadja pénzt. Szeptember 24-én este hat óra körül a vállalkozó gépkocsijával elment a megadott helyre. Előzőleg a kislányával lovagolni voltak, így a 10 éves gyerek is a kocsiban ült. A férfi bement a műhelybe, de a motor járt, a kislány pedig az autóban maradt.

A műhelyben a vádlott már várta a sértettet. Előzőleg több, nagy zajjal működő munkagépet bekapcsolt, hogy a lövés zaját elnyomja. A fegyvert előre csőre töltötte és a férfi mögé kerülve közvetlen közelről, hátulról fejbe lőtte őt - közölte a sajtószóvivő.
Ezután a férfi kiment a műhely elé, hogy leállítsa a sértett kocsijának a motorját, ekkor vette észre a kocsiban ülő gyereket. Azt mondta a kislánynak, hogy az apja hívja. A kislány kiszállt az autóból és bement az épületbe. A vádlott követte, majd hátulról, közvetlen közelről őt is fejbe lőtte. A gyermek azonnal meghalt. Az elkövető mindkét áldozata fejére zacskót húzott és azt dróttal a nyakukon rögzítette.

(Képünk csak illusztráció)

A kislány holttestét T. Ádám saját kocsijának a csomagtartójába tette, majd Ózd külterületén egy völgyben elrejtette. Visszafelé tartva a műhelybe egy rendőri igazoltatáson is átesett. Mivel a műhelyben a vállalkozó testét egyedül nem tudta megmozdítani, barátnőjét és annak lánybarátját kérte meg, hogy segítsenek a holttest eltüntetésében. A holttestet végül a másodrendű fiatalkorú vádlott segítségével bedobták a telepen lévő vízgyűjtő medencébe, amiről T. Ádám azt hitte, hogy sav van benne. A puskát a másik lánnyal - aki harmadrendű vádlott és szintén fiatalkorú - eldobta Ózd külterületén egy nádasban.

A vádlott a bűncselekményért 10-től 15 évig terjedő vagy akár életfogytig tartó fegyházbüntetést is kaphat. A két lány emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt 5 évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. A vádlottak mindhárman beismerték a bűncselekmény elkövetését.

A 25 éves férfi előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást - mondta a sajtószóvivő.
Forrás: MTI