Hideg van!

Az idei év kampánya demagógabb, pofátlanabb és primitívebb mint négy évvel ezelőtt - ami nem kedvez túlságosan a részvételi demokráciának. Íme egy sarkított példa, hogy miért fognak idén még kevesebben elmenni szavazni.

Átlagos elképzelt életkép

Kurva hideg van! - konstatálta magában Kovács Pista, miközben hazafelé ballagott. A kilenc órás megterhelő műszak, és az utána következő szokásos kétsörös haveri kocsmázásból hazaérve jólesett elheverednie a kanapén, egyik oldalán kolbásszal és kenyérrel, a másikon pedig egy bögre gőzölgő teával. Ásítva bekapcsolta a televíziót, ahol éppenséggel a hideg problémáját boncolgatták: elhavazott, járhatatlan utak, szétfagyott BKV-buszok, a sózás miatt veszélybe került Feneketlen-tó... mintha az egész ország a tél fogságában vergődne. Természetesen egy ekkora problémát a politika sem hagyhatott ki, és megszólalt az ügyben.

Egy piros nyakkendős öltönyke pattant a pódiumra, mögötte szegfűs háttér egy meleg irodában, hónak, fagynak nyoma sincs. - Hideg van! - kezdte mondandóját. - Hideg van és ez megnehezíti az emberek életét: sokan nehezen tudnak munkába járni, megemelkedett a fűtésszámla, és a befagyott utakon, tavakon is egyre több baleset történik. A Magyar Szocialista Párt átérzi az emberek helyzetét, és mindent megtesz azért, hogy a problémák mérséklődjenek. A BKV járatait egy szuper-akciócsoport ellenőrzi, és az FKFV is kétszáz százalékon üzemel. De érdemes szót ejteni arról is, hogy miért van ekkora hideg.

-Még a Fidesz-kormány idején olyan gazdasági intézkedéseket fogadtak el, amik nemhogy nem csökkentették, hanem növelték az üvegházért felelős gázok kibocsájtását. Mint az a koppenhágai klímakonferencián is kiderült, a klímaváltozás nagyban felelős az időjárás megváltozásáért, így egyértelműen a Fidesz is hibás a jelenlegi hőmérsékletért. Már csak azért is, mert Orbán Viktor nem támogatta a panelházak felső emeleteinek lebontását, amivel megteremthető lett volna Budapest szélcsatornája, így a hideg is gyorsabban kivonult volna az országból. Felszólítjuk a Fideszt, hogy vádaskodás helyett álljon elő programjával, legfőképp azzal, hogy miként kezelné a hideget!

Képváltás, másik öltönyke, narancssárga nyakkendő, hasonló iroda, háttérben Fidesz logo. - Nevetséges az az álláspont, amit az MSZP képvisel. Amikor az emberek fáznak és nem tudnak munkába menni, akkor a szocialisták demagóg vádaskodással ütik el az időt, ahelyett hogy megoldanák az általuk generált problémákat. Ugyanis a fűtésszámla kifizetése nem lenne gond, ha a brutális megszorításokba nem esett volna áldozatul a fűtés-támogatás, és a panelprogram is normális mértékű támogatást kapott volna. Ráadásul a kimutatások szerint a második szocialista kormány idején sokkal jobban nőtt a károsanyag-kibocsájtás, így a szocialisták érvrendszeréből kiindulva a mostani hideg miatt is az akkori miniszterelnök, Gyurcsán Ferenc a hibás.

Pista szája már az első emberke harmadik mondatánál abbahagyta a rágást, és csak a második felszólaló után fél perccel folytatta a kolbász megrágásának folyamatát, ám szemei akkor is megdöbbent csodálkozással meredtek a világra. - Ezek beszívtak? - kérdezte nem létező közönségétől. - Azért van hideg, mert február van! El sem hiszem... - folytatta szitkozódását negatív szótárának kiürítésével, amiben a magyar nyelv állítólag roppant művelt.

Másnap

Másnap továbbra is hideg volt, és hazafelé ballagva magában az összes politikust kiállította a hóba egy száll boxerben - igen, a hölgyeket is - a hóba, hogy ott próbáljanak meg baromságokat beszélni. Elvégre biztos rövidebbre fognák, ha befagyna a seggük – szállt az elgondolás érvrendszere. Hazaérve a tegnapi menü elkészítése után már csak mazochizmusból is bekapcsolta tévéjét, beállítva a hírcsatornát - az eredmény nem marad el.

A téma ismét a hideg: hómagassági adatok, statisztikák az elmúlt évekről, halálra fagyottak száminak bejelentése, és a sípálya-üzemeltetők ujjongása. Az első felszólaló ismét a piros nyakkendős úriember, ki a jól fűtött irodájából ontotta a szavakat: - Fel kell hívunk az emberek figyelmét, hogy egyre többen jelezték, a hideg szél főleg a baloldali, szocialista érzelmű járókelőket, főleg a nyugdíjasokat fújja. A halára fagyottak közt is nagyságrendekkel több volt a baloldali szavazó, és hasonló a helyzet a havazás következményeképp súlyos sérüléseket szenvedőkkel is.

-Ekképp kijelenhetjük, hogy a hideg nagy része jobboldali. Megkérjük Orbán Viktort, hogy vonja vissza hidegeit az utcákról, és ne támadja tovább a baloldali embereket. Felvetődik az a kérdés is, hogy mekkora, és milyen hideg lesz, ha Orbán Viktor tervei szerint újra kormányra kerül? A Jobbikkal koalícióra lépve megalakulhat a Hideg Gárda, amit kétharmados többséggel különböző, a demokráciára veszélyes jogokkal is felruházhatnak.

Erre ismét a naracsnyakkendős úr reagált, a tegnapi irodából, a háttérben még ott gőzölgött egy csésze kávé. - Az MSZP mint az elmúlt 8 évben, most sincs tisztában a realitásokkal. Mivel az országban az összes közvélemény-kutatás szerint a jobboldali szavazók vannak többségben, így egyértelmű, hogy a hideg baloldali - hisz főleg a jobboldaliakat érinti hátrányosan. Továbbá ajánljuk az MSZP-nek, hogy ne az általa pénzelt Jobbikkal hozakodjon elő, hanem az elmúlt évek nem létező, hidegcsökkentő intézkedéseivel! Azt is mondhatnánk, aki hideget akar, szavazzon az MSZP-re, aki nem, az a Fideszre!

Kovács Pista szájából a beszéd közben kiesett a kolbász, és elgurult a szekrény alá, a rég elfeledett politikai részvétel mellé.- Hogy azt a jó... baloldali hideg, jobboldali hideg? DE EZ CSAK HIDEG!!! - üvöltötte vöröslő fejjel, majd morgolódva folytatta. - Lassan ha gyomorfekélyem lesz, az orvos első kérdése is az lesz, hogy bal- vagy jobboldali - ezzel elkapcsolta a csatornát, és megfogadta, hogy inkább ezerszer a Mónika show, minthogy még egy „hírműsort” végignézzen.