Kegyetlen mészárlás: még a négyéves gyermeket is halálra vagdalták

Több mint ötszáz embert gyilkoltak meg Nigériában - nőket és pelenkás gyermekeket sem kímélve. A brutális incidensnek mélyre visszavezethető vallási okai vannak, amik egyre jobban megosztják az országot.

Egy vérfürdő

A helyszínen
Egy független nigériai tévéadó riportere vasárnap még körülbelül kétszáz falusi lakos haláláról számolt be. Elmondta, hogy a legtöbb halott bozótvágó késsel megölt nő vagy gyerek. Emberek százai menekültek el a szóban forgó településekről - tette hozzá. Szemtanúk elmondták, hogy az emberek lemészárlása vasárnap hajnali 3 órakor kezdődött abban a faluban, amelyben a legnagyobb arányban élnek keresztények, pedig a településeken éjszakai kijárási tilalom van érvényben, és katonák őrzik azokat. (MTI)
A Gettómilliomosban van egy remek jelenet, amikor a főhős hindu faluját kiskorában több száz muzulmán megtámadja - mindenféle indok, vagy előjel nélkül. A pár lőfegyverrel, de főleg ütő és vágóeszközökkel rendelkező fanatikus csürhe válogatás nélkül gyilkolja a hindukat és gyújtja fel otthonaikat - páran menekülnek csak meg. Valami hasonló történt most vasárnap hajnalban Nigériában is: több mint ötszáz embert, főleg nőket és gyerekeket mészároltak le Plateau állam központjának számító város, Jos szegletében fekvő három faluban.

A támadók először felgyújtották a szalmából és nádból készült házakat, majd matchetével, és egyéb éles szerszámokkal halálra vágták illetve ütötték a kimenekülőket. Bár lőfegyverrel több figyelmeztető lövést leadtak, a hálálos sebesülések nagy részét vágó, kisebb részét ütőeszközzel kövedték el. Sok menekülőt előre felállított halászhálóval és medvecsapdával fogtak el. A halottkémek jelentése szerint viszonylag gyakori volt a csonkolás, és egyéb rituális kivégzési módszer - azonban a hullákkal nem
törődtek, szanaszét hagyták őket a falvakban.

A halottak szinte mindegyike keresztény - a berom törzsből származik - a támadók pedig a fulani törzs tagjai voltak. Ezt nem csak a támadás közben üvöltött „Allah Akhbar” támasztja alá, hanem az is, hogy az áldozatokat kivégzésüket előtt a helyi muszlimok által használt fulani és hausa nyelveken „Nyáj” szóval szólították meg - aki tudott válaszolni, az életben maradt. Tovább erősíti a gyanút, hogy több muszlim kapott üzenetet két nappal a támadás előtt, hogy vasárnap hajnalban ne tartózkodjon otthon.

Nem az első

Jos azon a bizonyos övön - határvonalon - helyezkedik el, ami a keresztények lakta népességet elválasztja a muszlim népességtől. Az egykor turistaparadicsomként ismert térség a vallási ellentétek fellángolása óta elnéptelenedett, és évről évre történnek hasonló, súlyos incidensek. 2001 szeptemberében több mint ezer ember halt meg egy keresztény muszlim összecsapásban, 2004-ben több mint 700, aztán 2008-ban legalább 300. Szintén 500 nál több volt annak a tavalyi támadásnak az áldozata, amit 2009-ben a keresztények követtek el a környéken muszlimok ellen egy jószágvita nyomán. A szakértők szerint erre lehet válasz a vasárnapi támadás - erre utal a most használt „Nyáj” jelszó is.

A legutóbbi eset óta „napnyugtától napkeltéig” tartó kijárási tilalmat rendeltek el a környéken - ezért is érthetetlen miként kezdődhettek el a három órán át tartó mészárlás-orgia hajnali három táján. Ráadásul egyes vádak szerint néhány szerencsésen elmenekült falubéli szólt is a közeli katonaságnak, de ők csak akkor indultak meg, amikor a támadók már végeztek a dolgukkal és elmenekültek. Jelenleg 95 embert tartanak letartóztatva gyanúsítottként, és őrizetbe vették Saleh Bayarit, a fulanik helyi vezetőjét is, mivel a vádak szerint ő hergelte a támadást - igaz ezt a megvádolt határozottan cáfolja.

Kihatása az országra

Goodluck Johnatan, az ország alelnöke azonnal vörös riadót rendelt el, és nem kevés katonai erőt küldött a térségbe, amik megakadályozni hivatottak a további időszakot - továbbá felszólította Nigéria népét, hogy tartózkodjon az erőszaktól, mert az csak erőszakot szül. Azonban ez már a sokadik jel arra, hogy az ország elnök nélkül kezd szétesni: Umaru Yar'Adua elnök már több mint századik napja nincs hivatalában rossz egészségi állapota miatt, azonban lemondása meg sem fordul az országot irányító vezetők fejében.

A mostani mészárlás azonban nem az első jel, ami megérdemelte a „vörös jelzést”: a több év után nagy nehezen béketárgyalásokra rávett, korábban igen komoly gondokat okozó Niger-deltai lázadók legnagyobb szervezete, a MEND újra támadásokkal fenyeget, mert az elnök betegeskedése óta egy arasznyit sem haladtak előre a megbeszélések - azonban Johnatan és a törvényhozás nem hajlandó az elnök nélkül megszólalni eme kényes ügyben.

Hasonló a helyzet a gázreformot megfogalmazó törvénytervezettel - amit külföldi megabefektetők tömege vár árgus szemekkel. Ha továbbra is így folytatja az ország, akkor könnyen elvesztheti a külföldi tőke bizalmát - ami igencsak visszaesés lenne Afrika második legnagyobb és legintenzívebben növekvő gazdaságára nézve.