Az első forduló alapján egyedüliként vesztésre álló fideszes képviselőjelölttel, Spaller Endrével beszélgettünk. Spaller szerint Angyalföldnek kormánypárti képviselőre van szüksége.

Spaller Endrével az utcán készítettünk interjút. A fideszes képviselőjelölt a Béke és az Országbíró utca sarkán beszélgetett a választópolgárokkal, miközben a túlsarkon az MSZP ellenstandja egy vörös lufival csalogatta a járókelőket. Nem reprezentatív felmérésünk résztvevői közül egy öregúrnak fogalma sem volt arról, hogy ki az a Spaller Endre, a környéken bóklászó munkásgaleri a szocialisták standját vette körbe, míg egy sokgyermekes család régi ismerősként, mosolyogva sietett Spallerhez.

Hogy halad a választók személyes megszólítása?

Mindenki bizakodó, én is, a választók is. Remélem, hogy sikerülni fog.

Milyen az összbenyomása az utcai tapasztalatok alapján?

Rendkívül pozitív, sokkal pozitívabb, mint ami a vasárnapi eredményekből következne, úgyhogy remélem, a második forduló ennek megfelelően fog alakulni.

Fidesz-szavazók jönnek inkább ide, vagy bizonytalanok?

Aki errefelé jár, mindenkit megszólítunk, és közöttük elég sokan vannak, akik örömmel szóba állnak velünk, drukkolnak, esetleg jókívánságokkal halmoznak el minket.



Mit gondol, miért önt és miért nem egy országos ismertségű politikust indított a Fidesz a szocialista végvárnak számító Angyalföldön?

A rendszerváltás óta én vagyok az egyetlen, akinek sikerült Angyalföldön önkormányzati körzetet nyerni, méghozzá a Szegedi út és Róbert Károly út közötti részt. Erre a Fideszből csak én voltam eddig képes.

Az első fordulóban 9742 szavazatot kapott (36,37 százalék), a Fidesz-listát 10 594-en választották (39,39 százalék), vagyis volt több mint nyolcszáz olyan szavazó, aki a Fideszt támogatta, önt nem.

Angyalok városa
Spaller a budapesti 20. számú választókerület képviselői mandátumáért harcol, ez a XIII. kerület angyalföldi része, amely a köztudatban munkásnegyedként él és mindeddig biztos szocialista bázis volt. Az első fordulóban Tóth József (MSZP) 45, Spaller Endre (Fidesz-KDNP) 36, Vári György (LMP) 10, Csender Tamás (Jobbik) 9 százalékot ért el, a második fordulóban az első három jelöltre lehet majd szavazni.
Egyharmadával növelte a Fidesz a szavazóbázisát Angyalföldön, és úgy tűnik, hogy maga a párt jobban növelte a táborát, mint én.

Megjegyzem, hogy a 2006-osnál én is jóval több szavazatot kaptam, messze a Fidesz-átlag fölött növeltem a szavazók számát. De igazából nekem minden egyes szavazat számít, úgyhogy nem tudom, ez releváns-e.

Honlapján azt írja, „„Angyalföldön az MSZP soha nem látott mennyiségű hazugságot tartalmazó újságot” terjesztett április elején, és hogy ezekben hazug módon köztörvényes bűncselekményekkel vádolják önt. Konkrétan mi áll ezekben az újságokban?

Ezt nem szeretném kommentálni, de ezért mi feljelentést fogunk tenni.

Mikor?

Amint véget ért a kampány. Hogy ez pontosan feljelentés lesz, vagy becsületsértési per, ezt még a jogászok vizsgálják, azt majd ők eldöntik.

A lényeg az, hogy kijött egy újság, amiben engem mindenfélével megvádolnak. Az egész úgy ahogy van, egy nagy hazugság, én ezért majd elégtételt veszek jogi úton, de konkrétan nem szeretném kommentálni.



Tóth József, az ön szocialista ellenfele hétfőn nyilatkozott nekünk, idézem: „ hét mocskolódó kiadványt adtak ki rólam. De én biztos vagyok benne, hogy az itteni fideszes politikusok ezt nem jó gyomorral tették”. Ön feltételez hasonló jó szándékot a helyi szocialistákról?

Először is, nem tudom mire vélni, hogy ő mit ért hét mocskolódó kiadvány alatt. Volt olyan szórólap, amit mi adtunk ki, ezen fel is tüntettük, hogy ezek mi vagyunk.

Ezeken az elmúlt négyéves parlamenti szavazásaival próbáltuk őt szembesíteni, hogy elvette a tizenharmadik havi nyugdíjat, a gázártámogatást, a szocpolt, ehhez hasonlókat. Hogyha ez mocskolódás, akkor azok a szavazók, akik 2006-ban a szocialistákra szavaztak, de a korrupcióval szembesülve az a MSZP-től eltántorodtak és máshova adták a szavazataikat, akkor ők is mocskolódnak. Nem hiszem, hogy ez mocskolódás lenne, ez szembesítés. Ők szavazták meg ezeket a döntéseket, az ő politikusaik ülnek börtönben.

De mondom, nem hét kiadvány volt.

Az önkormányzatban amúgy mennyire tudnak együttműködni a szocialistákkal?

Mi egy viszonylag kicsi kisebbség vagyunk, igyekszünk együttműködni, amennyire lehet, bár általában kevés javaslatunkat fogadják meg.

A hangulat milyen?

Én mindenkinek köszönök, van olyan képviselő, aki nekem nem köszön négy éve, hát lelke rajta. Udvarias ember vagyok, ennek megfelelő a hangulat. Programok szintjén viszont kevesebb az együttműködés, mint amennyi lehetne.

Ön jelenleg vesztésre áll, milyen szavazókat szeretne megnyerni magának a fordításhoz?

Én mindenkit szeretnék megnyerni, aki szerint egy kormánypárti képviselő többet tehet Angyalföldért, mint egy ellenzéki.

Nagyon sokan szavaztak, akikről pontosan nem lehet tudni, hogy ilyen helyzetben egy második fordulóban hova fognak szavazni. Nem tartom használható ötletnek, hogy a korábbi évek mintájára elkezdjünk matematikázni, hogy hova fognak szavazni az LMP-sek, a Jobbikosok, vagy azok, akik megosztották a szavazataikat.

Szerintem ez sehova nem vezet. Ebből a szempontból ez egy másfajta választás. Csak a kormánypártiak programja fog megvalósulni, és a Fidesz programjával csak az én programom kompatibilis. Aki úgy gondolja, hogy a kormánypártból többet lehet tenni Angyalföldért, mint egy kicsi, ötvenfős ellenzéki frakcióból, annak a szavazatára számítok.

Mit szól ahhoz, hogy az MSZP több helyen visszalépett az LMP javára, miközben közvéleménykutatások azt mutatják, az LMP szavazói amúgy inkább a Fidesz felé húznak? Számít LMP-s szavazatokra?

Nem számítok semmire. A közvéleménykutatók sok mindent mértek az elmúlt időszakban, aminek a fele sem teljesült. Ők éppen ezt mérték, de ebből még nem tudjuk, hogy milyen másodlagos pártpreferenciákkal rendelkeznek az LMP szavazói.

Éppen ezért én nem is nagyon tippelgetnék. Ha az LMP szavazói is úgy gondolják, hogy kormányból többet lehet tenni Angyalföldért, akkor támogassanak, de azon se csodálkoznék, ha a nagy siker feletti örömükben Vári úrra szavaznának.

Győzni fog?

Én abban bízom, hogy igen.