Eldőlt minden mandátum sorsa: a Fidesz-KDNP fölényesen, kétharmados többséget szerezve nyerte meg a 2010-es választásokat. Az MSZP a második fordulóban csupán két helyet szerzett.

Nem történt meglepetés az országgyűlési választások második fordulójában. A Fidesz az első fordulóban megnyert körzeteket tartani tudta, így a 176 egyéni körzetből 173-t megnyert. A teljes győzelem útjában Tóth József a 13. kerület szocialista polgármestere és Szanyi Tibor Újlipótváros jelöltje állt, aki így egyedüliként szerzett egyéni körzetben mandátumot. Az egyedüli független győztes Edelény polgármestere Molnár Oszkár, aki jobbikos támogatással tudta megnyerni a körzetét.

Óriásit bukott a szocialista kormány

Az eredmények láttán világossá vált, hogy a választók rendkívül elégedetlenek voltak a szocialista (és liberális) kormányzással, nemcsak leváltották, de gyakorlatilag elsöpörték a baloldalt.

A következő négy évre négypárti (a kereszténydemokratákkal elméletileg ötpárti,) törvényhozás alakul, melyben a baloldalt egyedül az MSZP képviseli ötvenkilenc képviselővel. A Fidesz-KDNP szövetség 263 képviselői helyet szerzett, a Jobbik 47 a Lehet Más a Politika 16 politikust küldhet a Parlamentbe.



Teljes újjászületés


A magyar politikai élet ezzel gyökeresen átalakult. Az MDF és az SZDSZ a rendszerváltás két legnagyobb ereje kiesett a Parlamentből, míg két teljesen új formáció, a Jobbik és az LMP bejutott. A Fidesz-KDNP a kétharmadával alkotmányozó többséghez jutott, ami lehetővé teszi nekik, hogy az ellenzékben töltött nyolc év alatt számtalanszor kijelentett, „valódi reformokat” elvégezhessék.

A kétharmados hatalmi berendezkedés azonban egy kormány számára nem csupán lehetőség, hanem súlyos felelősség is. A négy év múlva esedékes választáson például nem mutogathat senkire: ha ilyen felhatalmazással sem képes teljesíteni az ígéreteit, akkor a választópolgárok könnyen ítéletet mondhatnak felette.

Külföld

A külföldi sajtót leginkább a Jobbik előretörése aggasztja. Az online kiadások többségén az árpádsávos gárdistákat mutogatják, s a szélsőjobb veszélyre hívják fel a figyelmet,. Ugyanakkor a Fidesz kétharmados győzelmét a külföldi gazdasági elemzőintézetek pozitív eredménynek tartják, mert így a régóta esedékes szerkezeti reformok megkezdődhetnek. Bizonyos hírek szerint ezzel az eredménnyel elérheti a kormány, hogy az IMF bizalmat szavaz az országnak és nem fog ragaszkodni a 3,9-as hiánycélhoz…



Jövő

Ha lehet hinni a Fidesz politikusainak, akkor a két forduló közötti megnyilatkozásaikból következtethetünk a törvényhozási szándékaikra. Így várhatóan a megalakuló parlament első ülésnapján megszavazzák a kevesebb képviselői létszámot (ami a következő választási érinti majd), a három csapás törvényt (a visszaeső bűnözők elrettentésére), illetve az önkormányzati rendszer létszámának csökkentését.

Az már az első forduló után eldőlt, hogy Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje alakíthat kormányt. Ám az Orbán-kormány névsoráról keveset tudni. A HírExtra értesülései is egyelőre csak tapogatózások. Ám az biztos, hogy a Fidesz hamar munkába fog állni, így a kormány tagok kiléte is gyorsan kiszivároghat.