Az MSZP ingyenes fővárosi tömegközlekedést igért

Az MSZP 2013-ig díjmentessé tenné a közösségi közlekedést Budapesten - mondta Horváth Csaba szocialista főpolgármester-jelölt a párt majálisán, szombaton a Városligetben. A Fidesz komolytalannak, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) felelőtlennek és demagógnak nevezte az ötletet.

50 milliárdra számít Horváth

Horváth Csaba azt mondta: a díjmentes közösségi közlekedést azok vehetnék igénybe, akik legalább négy éve állandó budapesti lakosok, vagy diákként a fővárosban tanulnak. A szocialista politikus szerint a díjmentesség bevezetését egyebek mellett a parkolási díjbevételekből, valamint környezetvédelmi zöldzónák használatából lehetne finanszírozni. Becslése szerint az utóbbiból 50 milliárd forintos bevételre tehet szert a főváros.

Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi Fidesz-frakció sajtófőnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében erre reagálva azt írta: "ilyen marhaságot utoljára Horn Gyula miniszterelnök mondott - a hatalom megtartása érdekében –, amikor a nyugdíjasoknak ingyen repülőjegyet ígért".
A Fidesz emlékeztette a szocialista politikust arra, hogy alig egy hónapja állapodott meg Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester, hogy az állam pénzügyi támogatást nyújt a fővárosnak, cserébe a közgyűlés az inflációval megegyező mértékben emeli évente a BKV jegyek árait.

A VEKE máshogy látja

A VEKE szerint egyebek mellett a tömegközlekedés csődjét okozná Horváth Csaba javaslata. Az egyesület szerint a BKV ingyenessé tételével összesen 68 milliárd forint esne ki, ez a közlekedési társaság 130 milliárd forintos költségvetésének több mint a fele. Ez a forráshiány a BKV azonnali csődjét, a budapesti tömegközlekedés összeomlását jelentené, ráadásul a tömegközlekedés ma is forráshiányos, a mai árakat megfizető utasait is alig tudja elvinni az öreg járműpark.

Úgy vélik, hogy a közlekedés kizárólag adóbevételekből történő finanszírozása nemcsak igazságtalan, de adóemelést vagy a költségvetési hiány növekedését is maga után vonja. A VEKE szerint kijátszható az igénybevevők körét meghatározó szabály is.