Koszovó: Politikusok kitiltva

Senkinek nincs joga megtiltani a szerb állampolgároknak, hogy belépjenek Koszovóba, akármi is a foglalkozásuk - jelentette ki csütörtökön Boris Tadic szerb elnök az EU koszovói rendőri és igazságügyi missziójának (EULEX) előző napi rendelkezésére utalva.

A belgrádi kormány képviselői tárgyalni fognak erről a kérdésről az EU-misszióval és a Koszovóban működő más nemzetközi szervezetekkel - mondta a szerb elnök újságíróknak a Beta szerb hírügynökség jelentése szerint. "Szerbia szembesült a koszovói realitásokkal, de minden legális eszközzel folytatni fogjuk a harcot a nemzetközi intézményekben, és nem fogjuk feladni semmi pénzért" - fogalmazott.

Az EULEX szerdán bejelentett döntése szerint a jövőben nem fogják engedni, hogy szerb politikusok előzetes bejelentés nélkül beutazzanak Koszovóba, beleértve a többségében szerbek lakta Észak-Koszovót is.

A szerb kormány részéről Goran Bogdanovic Koszovó-ügyi miniszter tiltakozott a döntés ellen, amely szavai szerint kérdésessé teszi Belgrádnak az EULEX-szel folytatott eddigi együttműködését.
Forrás: MTI