Turultanya a belvárosban: hiánypótló- vagy balhébár?

Egy klub, ahol a gitárhúrokról csak hazai dallamok peregnek alá? Ahol a magyar dj csak magyar dallamokat varázsol elő szent koronás korongjáról? A nemzeti radikálisok szerint lehet más a belvárosi szórakozás, a tét azonban jóval nagyobb ennél.

Egy klub, ahol a gitárhúrokról csak hazai dallamok peregnek alá? Ahol magyar dj magyar dallamokat varázsol elő szent koronás korongjáról? Egy klub, ahol a legmodernebb berendezést betyárportrék teszik itthonosabbá? Egy klub, ahol délutánonként Dúró Dórával, a Jobbik szóvivőjével Toroczkai László beszélget? A nemzeti radikálisok szerint lehet más a belvárosi szórakozás.

Az utóbbi években, ha elég nagyra nyitottuk a szemünket, könnyen felfigyelhettünk a nagymagyar ipar feltámadására: immár nem csak a nemzeti kacatbiznisz (nagymagyarországos kitűző, sál, bögre, felvarró, toll, póló satöbbi) tűnik aranybányának, hanem a szittya szolgáltatóipar is magasabbra szökik mint a csodaszarvas. Kinyitották szájukat és azóta is szólnak az éterben a Szent Korona tan reprezentánsai, szebb jövőbe röpíti – kizárólag magyar utasait – a Jobbtaxi, több mint tízezer magyar tag rázza tagjait a Magyar Szigeten és saját bevallásuk szerint oroszlánként küzdenek a Hunnia kézilabdaklub – kivétel nélkül hazai születésű – játékosai.



Újabb klub


Most meg itt van ez az újabb klub. „A Magyarország legfrekventáltabb helyén, Budapest szívében található Klub64 hazánk első állandóan és egész évben működő nemzeti szórakozóhelye. Az ötszáz férőhelyes, rendkívül igényesen berendezett klub a baráti beszélgetésekre is alkalmas labirintus-szerű helyszíne három bárpulttal rendelkezik, amelyből az egyik a 100 % magyar pult nevet viseli, itt ugyanis kizárólag magyar italok kaphatók” – írják magukról az első nemzeti szórakozóhely fenntartói, élükön Toroczkai Lászlóval.

Mint a VI. kerületi Dessewffy utcában szombaton debütáló magyarbár házigazdája megállapítja: „Itt egymást érik a szórakozóhelyek, de eddig csak a liberalizmust, nemzetköziséget és a devianciát terjesztették. Mostantól nemzeti szórakozóhely működik itt.” Ezzel rá is tapintott szépen a lényegre: hogyan fér majd meg a Klub4 közönsége a környéken szép számmal előforduló tucatnyi szórakozóhelyével, melyek közt – történetesen – nem egy, melegek által is szívesen látogatott van?

Huszárral szemben

Ha szabad tippelnünk: sehogyan. Már az is baljós, amit Toroczkai imént idézett nyilatkozata sugall, az internetes kommentekből kiindulva pedig egyenesen borítékolható: rövid időn belül csúnyán leértékelődnek a Dessewffy utcai ingatlanok. A rendszeres balhék előszeleként is fölfogható például az a hozzászólás, amelyben a kedves az a remény fogalmazódik meg, hogy az nemzeti bárba „buzik nem fognak betévedni, mivel a Hír24 nevű honlap szerint egy korabbi "melegbár" helyén nyílik a Club64 meg. Ráadásul az "Alterego" elnevezésű fartúró intézmény is csak egy sarokra van, ha igaz. Persze ez nem kritika, jó ha visszafoglaljuk a városunkat és ha néhány illuminált buzi eltéveszti a házszámot...Nos az is vicces lehet.”

Ha szabad megjegyeznünk: ennek nevetés helyett csak sírás lehet a vége...