Egykulcsos, családi adózás két éven belül, radikális társaságiadó-csökkentés, bértömeg-lefaragás a közszférában, jövedelemplafon ugyanitt: ezek lesznek az Orbán-kormány első gazdasági akciótervének főbb elemei.

A nemzeti összefogás szellemében ideje felépíteni egy új rendszert Orbán Viktor szerint. Sereghajtóvá váltunk, az eddigi vezető szerepünket elveszítettük.

Bár nem teljeskörűen de mégis jöttek a konkrétumok. A korábbi adórendszer toldása-foldása helyett egy újat kell bevezetni. Az új szisztéma nem büntető-jellegű lenne Orbán szerint, hanem egy összefogásra építő rendszer, amit közösségformáló érdekhálónak aposztrofált a kormányfő.

Jelenleg két millió ember tart el tíz milliót, ezen mindenképpen változtatni kell. Így egykulcsos adórendszer bevezetését és lépcsős adócsökkentést fog végrehajtani a kormány.

Először is az 500 millió forint alatti nyereséggel rendelkező cégek nyereség utáni társasági adóját 10 százalékra mérsékelné a kabinet. Egykulcsos családi jövedelemadó bevezetése, mintegy két év alatt, folyamatosan, mintegy 1 millió 300 ezer munkavállalót vonnának be, ezzel egyidőben az adójóváírás intézményét eltörlik.

A kis- és középvállalkozásokat érintő adók közül tizet szüntet meg a parlament, és bevezetik az adózáson kívüli kereset fogalmát. Ennek lényege, hogy ha valaki saját keresetéből alkalmaz valakit, úgy azt újra em lehet megadóztatni.

Vérszerinti, egyensági rokonok közötti pénzmozgások adózás alól való kivonása, gyakorlatilag az örökösödési adó megszüntetését jelenti az intézkedés.Több gyermekkel rendelkező családok esetében a gyermekszámnak megfelelően, sávosan, egyre kevesebbet kell adózni.

A fő szám: 16 százalékos egykulcsos adó.

A bürokrácia csökkentését is zászlajára tűzte a nemzeti egyetértés kormánya. Minél inkább az emberek szolgálatába kell állnia a bürokráciának és nem akadályokat képezni.

A kis- és középvállalkozások forráshoz jutásának segítésére, a különböző beszerzendő engedélyek, melyeknek száma jelenleg 54, harmadával csökkentenék. Ingatlanbérbeadáshoz nem kell vállalkozová válni ezután.

A sokaknak legjobban tetsző intézkedés pedig: újra szabadon lehet gyümölcsöt párolni!

Az egyházak „védelmében” pedig az adományozás áfa-mentessé válik. Az élelmiszerkistermelőket pedig adminisztráció leépítésével segíti a kabinet. A Széchenyi-kártya felhasználhatóságának körét bővíti a Fidesz.

Azonban a kormány is kiveszi részét a felelősség vállalásból. Így a közszolgálati, állami intézményekben költégstopot vezet be a második Orbán-kormány. Ezenkívül felülvizsgálják a kiszerződéseket és költségvetési kiadásokat is.

Ez, illetve az állami cégeken belüli maximalizálása a béreknek, két millió forintban, 120 milliárd forintnyi megtakarítást hozhat a költségvetésnek, Orbán szerint.

Ehhez még hozzáadódik a 60 napon túli végkielégtések és titokpénzek 98 százalékkal történő megadóztatása.

Költségvetési felügyelő bizottságot állít fel a T. Ház és egy nemzeti eszközkezelő társaságot hoz létre.

A pénzügyi szféra idei 13 milliárd forintos befizetését 200 milliárdra emelné a Fidesz. A hitelesek védelmében pedig, jelzálogot csak forintalapú hitel esetén lehet elismertetni.