Nyílzáporral emlékeztek Ópusztaszeren

A gyakran szomorkásnak mondható idő ellenére több mint ötezer vendég érkezett szombaton Ópusztaszerre, ahol kora délután több mint ezerhatszáz íjász nyílzápora emlékeztetett Árpád vezérre és egykori seregére.

2007-ben az első íjásztalálkozót azzal a szándékkal hívták életre, hogy a pozsonyi csata 1100. évfordulóján a hagyományos íjászat Kárpát-medencei művelői méltó módon tisztelegjenek elődeik előtt, s a sportágat népszerűsítésék. Akkor a szervezők célja az volt, hogy a rendezvény csúcspontján egyszerre ezeregyszáz íjász reptesse nyílvesszőjét az ég felé, s ez majdnem sikerült is.

Mostanra egyre többen utaznak vissza az időben a szervezőkkel minden évben. Tavaly négyezer fővel látogatói rekordot döntöttek, és idén a kedvezőtlen időjárás ellenére is megdőlt ez a csúcs, hiszen már szombaton kora délután 5600 résztvevőt számláltak.

Faragó Csaba, a Nemzeti Íjászszövetség alelnöke korábban az MTI-nek elmondta, a rendezvényből az elmúlt évek során egyfajta mozgalom nőtt ki, s ma már egyre többen űzik a hagyományőrző íjászat valamely fajtáját; sokan kutatják, hogy is élhettek a X. századi magyarok.
A hétvégén az íjászok több különböző versenyszámban mérik össze tudásukat és ügyességüket, többek között kiderül az is, ki a Kárpát-medence leggyorsabb kezű íjásza. Az érdeklődőknek a korszak kutatói, hadtörténészek, régészek tartanak előadásokat a kor magyarjainak életmódjáról, hadi szokásairól. A vállalkozó szelleműek több helyszínen ismerkedhetnek meg a hagyományőrző és az egyéb íjászati módokkal, és ki is próbálhatják a fegyvereket.

A legnagyobb érdeklődés Kassai Lajos mester egy remekét övezi: fegyvere a világ legerősebb merevszarvú pusztai íja, teljes megfeszítéséhez száztíz kilogramm felemelésével azonos erőt kell kifejteni. Az az erős íjász, aki a legtovább képes teljesen megfeszítve tartani a fegyvert, a találkozó végén haza is viheti.

A látogatók megtudhatják, hogyan készül természetes módon a szappan, felpróbálhatják, sőt megvásárolhatják a hagyományőrző ruhákat, ősi magyar motívumokkal ismerkedhetnek az ékszerészetben, és megtudhatják egyebek mellett, hogyan készül a borjúkötél nevezetű kun étel.
Forrás: MTI