Nagy megtiszteltetés érte Magyarországot, nálunk kerül megrendezésre az elkövetkezendő három évben a Junior Golf EB, vagy sikkesebb nevén: European Young Masters. A Magyar Golf Szövetség sajtótájékoztatóján jártunk.

A játék

A golf története egészen régre nyúlik vissza, már XIII. századi festményeken is ábrázoltak a mai golfhoz hasonlatos játékot. Az azonban biztos, hogy a golfot skót tengerpartokon a pásztorok „fedezték fel”. Innen hosszú utat bejárva jutott el mai állapotához, melyre sokan az „elitista” jelzőt aggatták, talán nem véletlenül, hiszen most is az emberek fejében a sportág egy státuszszimbólum.

Magyarországon ugyan szűk rétegek által űzött szabadidős tevékenységről beszélhetünk, de kétségtelen tény, hogy a korábbi évekhez képest több golfcentrum is működik itthon, ráadásul számuk egyre nő. Az pedig, hogy olyan pályánk is van amelyen Európa egyik legrangosabb versenyét meg lehet tartani, komoly eredmény.

A sport

Ha a sport oldaláról nézzük akkor a magyar eredmények szintén egyre jobban alakulnak, leginkább a junior kategóriában. Ez nem véletlen hiszen a Magyar Golf Szövetség (MGSZ) főleg az utánpótlás nevelésre helyezi a hangsúlyt. Ennek oka, hogy a golf olimpiai sportággá vált és a 2016-os Rio de Janero-i programban már szerepelni fog, ez pedig nagy lökést adhat az itthoni fejlődésnek is.



Sugár András az MGSZ elnöke a mostani versenyt és azon a négy fiatal magyar tehetség szereplését az olimpiára való felkészülésnek nevezte. Arról nem is beszélve, hogy a nyáron megrendezendő verseny révén a sportág térképére is felkerülhetünk.

Erre szükség is volna az elnök szerint, hiszen meglehetős lemaradásban vagyunk a szomszédainkhoz, például Ausztriához de Szlovákiához képest is. Valószínüleg sikerülhet a felzárkózás, mivel 28 ország 108 versenyzője érkezik Magyarországra, az Európai Golf Szövetség krémjével együtt.

A pénz


Golfpályák a Balaton körül
Megkérdeztük Suchmann Tamást a korábbi Balaton körüli fejlesztések tervezeteiről.
„2008-ban még a válságot megelőzően a balatonudvari pálya megépítését követően, úgy tűnt mintegy 8-10 további pályára volna szükség. Ezek tervezése megindult, sőt volt ahol a telekvásárlás is megtörtént, azonban a válság következtében, illetve több helyen a környezetvédők ellenállása miatt, leálltak az építkezések” – nyilatkozta a HirExtrának Suchmann.
Azonban ne felejtsük el: ha már a golf elitista mivoltáról szót ejtettünk érdemes tudni milyen gazdasági potenciál rejtőzik a sportágban. Ez természetesen főleg turisztikai bevételekben mérhető, azok azonban kiemelkedőek.

Ausztriában évi két milliárd eurós (!) bevételt teremt a golf. Az itthoni verseny szintén hoz a balatoni turizmus konyhájára. Nagyjából 200 embert kell elhelyezni, ráadásul nem is akármilyen körülmények között, lehetőleg a pályához is közel. Ezért esett Balatonfüredre a választás, itt mintegy 3600 éjszakát foglaltak le a szervezők ez a balatoni szállásolás teljes évi bevételének 15 százalékát teszi ki.

Persze, ahhoz, hogy bevétel legyen, befeketetésre is szükség van. Mint elhangzott leginkább a szponzorokra épít az MGSZ, a mostani verseny megrendezésére is csupán jelképes összeget bocsátott rendelkezésre a Sport Szakállamtitkárság, egy millió forintot. A Magyar Turizmus Zrt. szintén mondhatni aprópénzt: 1,5 millió forintot adott.

Az új kormány programjában azonban a sport kiemelt szerepet kap az ígéretek szerint, Sugár úr is reméli, hogy nagyobb szerepet kaphat a sportág. Ahhoz, hogy a magyar golf méginkább bekerüljön a nemzetközi vérkeringésbe, több verseny megrendezését kéne elérnünk, ez azonban még több pénzt igényel, ahhoz, hogy például a Challenge Tour egyik állomását Magyarországon tarthassák, 650 ezer euróra (kb. 185 millió forintra) volna szüksége a Szövetségnek.

Július végén a balatonudvari pályán kerül megrendezésre a Junior EB, a pályát üzemeltető Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. igazgatójának, Sarlós Tamásnak is feltettünk pár kérdést a golfcentrumok fejlesztésének ügyében.



Több magyarországi beruházásról is hallottunk, azonban ezek nem készülnek vagy készülhetnek el. Gondolok itt például a pátyi tervre. Hol tartanak ma a fejlesztések?

Információim szerint van egy pár - talán egy kezemen is meg tudom számolni - projekt ami legalábbis tervasztalon van. Viszont tudni kell, hogy ma Magyarországon egy golfpálya rentabilitása csak úgy biztosítható, ha a pálya mellett valamiféle ingatlanberuházás is létezik, abból a nyereség egy része pedig a golfpályára fordítható.
Véleményem szerint akkor várható újabb pályaépítési hullám, ha az ingatlanpiac magához tér a válság után.

Van-e kereslet, szükség van további golfpályákra Magyarországon?
 
Azt hiszem, hogy a balatoni szállodák illetve a füredi szálloda erre a legjobb példa, illetve maga a pálya. Itt arra gondolok, hogy először a szolgáltatást kell kiépíteni, majd ez teremt piacot. Úgy gondolom, hogy ez a golfban hatványozottan így van, igény biztosan van rá.

Magyarországon azonban még a golf renoméján sokat kell polírozni, hogy eloszlathassuk a tévhitet miszerint ez a milliárdosok sportja. Ez egy butaság, bizonyítja ezt az USA-tól Malajzián át Indiáig a játékosok és versenyek száma.