Hol töltsük augusztus 20-át?

Augusztus 20. Magyarország nemzeti és állami ünnepe. Rövid összefoglalóban bemutatjuk, milyen programok közül választhatnak az érdeklődők.

Ha a fővárosban szeretnének ünnepelni Augusztus 20-án:

Mesterségek Ünnepe a Budai Várban:  augusztus 19-22.

Huszonnegyedik alkalommal kerül megrendezésre a mesterségek ünnepe. Idén a mézeskalács készítés, a gyertyaöntés és a tojásfestés rejtelmeibe avatják be az érdeklődőket, ezen felül a színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok szórakoztatják a látogatókat.

Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a nagyérdeműt. Idén a rendezvény díszvendége Bulgária lesz.

Kenyérfesztivál: a Városliget festői környezetében (9.00-19.00 - ig)

Tisztelgés augusztus 20 előtt
Augusztus 20. az egyik legõsibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja. A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti; az elsõ magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia. / standard-team.hu/
A Vajdahunyadvár környékén, a pékek és sütőasszonyok egész nap sütik a friss kenyeret, amit kedvére kóstolgathat minden arra járó. A szervezők hagyományos fafűtéses kemencéket is felállítanak, és az azokban készült kenyeret is kóstolásra kínálják. Idén először más európai nemzetek kenyereit is meg lehet ízlelni.

Délelőtt bábjáték és mesemondás, délután a Bolgár Kulturális Egyesület tánccsoportja ad elő az aratáshoz és néphagyományokhoz kötődő táncokat, valamint Szvorák Katalin és Feke Pál koncertezik. Egész nap népi játékok színesítik a programot, melyekben bárki próbára teheti az ügyességét.

Belvárosi programok

17.00 - tól ünnepi szentmise a Szent István Bazilikánál és Szent Jobb Körmenet a következő útvonalon: Szent István tér-Zrínyi u.-Október 6. u.-József Attila u.-Nádor u.-Arany János u.-Október 6. u.-Zrínyi u.-Szent István tér

20:00 - tól az ország tortáját, a veresegyházi szilvagombóc-tortát vágják fel.
20:55 - tól közös gyertyagyújtás az árvízkárosultakért a Szabadság-híd és a Margit-híd közötti rakpartszakaszon. Felhangzik az Összehangzás Dala. Előadók: Szinetár Dóra, Bebe, Csík János, Csipa, Rúzsa Magdi, Bereczky Zoltán, Zséda.

21.00-kor veszi kezdetét  az ünnepi tűzijáték a Lánc- és az  Erzsébet hidról, valamint a Citadelláról . 21:30 - tól Világzenei koncert lesz határon túli együttesekkel. Helyszín: a Lánchíd pesti hídfője.

Vidéken is számos lehetőség várja az érdeklődőket, ezek közül néhány lehetőség:

Virágkarnevál Debrecenben

07:30 - tól Old Timer találkozó és felvonulás a Nagyerdei Stadionnál.
08:00 - tól karneváli virágkocsik felvonulása Debrecen utcáin.
20:00 - tól utcabál és tűzijáték a Kossuth téren.

Siófok - Bor és Kenyér Ünnepe

Kenyérszenteléssel, a város borának megválasztásával, néptánc bemutatóval és koncertekkel várja Siófok az érdeklődőket. 22:00 órától lesz látható Balaton legnagyobb tűzijátéka, melynek helyszíne a Rózsakert – Nagystrand.

Tapolcai Ünnepi napok és Borhét: augusztus 19- 22.

A Tavasbarlang előtt, a Kisfaludy utcában helyi és környékbeli borászok kínálják boraikat. Pörköltfőző verseny és gyerekprogramok várják a látogatókat, az estéket pedig koncertekkel zárják. Helyszín: Tapolca, Malom-tó.

Balatonboglári koncertek

Két színpadon lesznek folyamatosan koncertek 14:00-01:00 óra között. Néhány fellépő: Karen Carroll with the Missisipi Grave Diggers Chicagoból, Lola, Strokes ütősök a Csillag születikből, Ganxsta Zolee és a Kartel, Unisex.

Veszprémi utcabál

Este a Várszínpadon ünnepi köszöntő és új kenyér osztás, emellett koncert, majd 21.00 órakor az Óváros téren utcabállal várják az érdeklődőket.

Ha valaki nevetésre vágyik..

Felsőtárkányban rendezik meg az Úszó alkalmatlanságok világbajnokságát. A jelentkezőknek házilag készített eszközökön kell megtenniük egy kört a Felsőtárkányi tavon. Garantáltan jó szórakozást ígér ez a program és mellette koncertek is szórakoztatják a nagyérdeműt.

Ha valaki nem szereti a tömeget:

A televíziók és a rádiók, mint minden évben, most is élőben közvetítik majd a programokat és a tűzijátékot. Ennek köszönhetően akárki nyomon követheti otthona nyugalmából az ünnepi eseményeket. Amennyiben valakit nem érdekel a tűzijáték, számos magyar sikerfilm közül választhatnak, hiszen a kereskedelmi csatornák az otthonülőkre is gondolnak.

Irány a vízpart!

Ha  nem szeretne otthon maradni és a tűzijáték sem hozza lázba, még nem késő megindulni valamelyik vízpart felé. Érdemes kihasználni a nyár utolsó hosszú hétvégéjét, hiszen néhány nap mulva sajnos átcsúszunk az őszbe...

Jó szórakozást mindenkinek!