Kósa VS. Forint

Kósa Lajos a köztévé reggeli műsorában tett kijelentésével, miszerint nem a banki elemzőknek, hanem a választópolgároknak kell megfelelni, vélhetően újabb szöget üt a devizahitelesek képzeletbeli koporsójába.

A Fidesz alelnöke és a forint pár hónapja háborúban állnak. Drámai viszonyuk onnan datálható, hogy a debreceni polgármester június elején államcsődöt vizionált, melynek hatására a forint térdre rogyott, majd elterült. Kósa majdnem kiütéssel győzött, a bíró már rászámolt a forintra, de az összegyűjtve minden erejét mégis feltápászkodott.

Szerencsére felhangzott a gong, a pár perces pihenés ideje. Azóta több menet lezajlott, többnyire döntetlen eredménnyel. Most úgy tűnik, ismét a kormánypárt győzhet. Kósa mai kijelentésével, a forint ismét szabadesésbe kezdhet.

Felettébb érdekesnek nevezhető az, hogy míg Kósa ádáz küzdelmet folytat a nemzeti devizánkkal szemben, addig segítő jobbot kínál a devizahiteleseknek. Ez leginkább arra hajaz, mintha felgyújtanám valaki házát, de segítenék a tüzet eloltani. Mégis talán legszemléletesebben Bacsó Péter Tanú című klasszikussá vált filmjével tudnám érzékeltetni a jelen állapotot.

Pelikán elvtárs háza porig égett, Virág elvtárs is konstatálta a helyzetet, a tűzoltók késve érkeztek.

"Én nem akarok gyanúsítgatni Virág elvtárs, de nem jött kicsit későn ez a tűzoltóparancsnok?"

"Megvizsgáljuk a dolgot."

A Fidesz még mindig a "vizsgálati állapotban" leledzik. Méregeti a problémát, ahelyett, hogy levenné a polcról a már Bajnai által kikevert gyógykenőcsöt, és orvosolná. Néha napján kihallatszik a narancspártból egy-egy hang, hogy jövőre három százalékos államháztartási hiányt kell tartani, de ezek a hangfoszlányok gyorsan eloszlanak az éterben.

Na de vissza Kósa Lajoshoz.

Úgy tűnik, már nem elég méltó ellenfél számára a forint, már az egész bankrendszerrel kíván ölre kelni. Középárfolyam a hitelezésnél, kamatok befagyasztása, egyoldalú szerződésmódosítási moratórium. Felvetődött, hogy ha az adóssal szembeni követelés a jelzálog alá vett ingatlan értékének a száz százalékát meghaladta, akkor meg kell állni a száz százalékon.

Magyarul, ha kölcsönadok valakinek, ő fedezetül ingatlant jelöl meg, nem tudja fizetni a részleteket, enyém lesz a háza, amely aktuális ára kétmillió forinttal kevesebb, mint amennyi pénzt én kölcsönadtam, akkor még én járok rosszul.

Ez egy gyönyörű gesztus Kósa úr részéről, csak így még inkább erősítik azt a helyzetet, hogy a bankok a felső tízezernek adnak hitelt, hiszen, csak náluk látják biztosítottnak befektetett tőkéjük megtérülését.

A Fidesz, köztük Kósa is hangzatos ígéretekbe és hazafias eszmékbe mártott cukormázzal eteti az egyszerű embert, aki úgy tűnik idáig meg van elégedve a keserédes ízzel.