A legnemesebb emberszeretet

Navracsics Tibor: a véradók embertársaiknak teremtenek lehetőséget az életre.

Akik a saját vérüket osztják meg másokkal, azok embertársaiknak teremtenek lehetőséget az életre, a túlélésre, a gyógyulásra - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombaton Veszprémben, a nagy őszi véradónap címmel meghirdetett rendezvényen, a Pannon Egyetem aulájában.

A vér az életet jelenti számunkra, éppen ezért, ha valaki ebből ad, s ezen hajlandó osztozni másokkal, az a legnemesebb emberszeretetnek nevezhető - fogalmazott Navracsics Tibor, rámutatva, hogy Veszprém mindig élenjárt a véradásban.

Szerinte a véradók nem csak önzetlenek, de szerények is. Nem várnak el nemes gesztusukért honoráriumot, nem dicsekednek el tettükkel, "egyszerűen csak hozzátesznek valamit mások életéhez, sőt mindannyiónk közös életéhez és gazdagabbá teszik kicsit Magyarországot" - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP), Veszprém új polgármestere azt hangsúlyozta: sok szó esik mindig az emberi jogokról, és kevesebb a kötelezettségekről, ám Veszprém az a város, ahol ez utóbbiról sem feledkeznek meg az emberek. Így például a nyolc éve minden ősszel megrendezett véradónapon is rendszerint nagy a részvételi kedv - tette hozzá.

Gancsev Mária főorvos, a Veszprémi Vérellátó Központ igazgatója az MTI-nek elmondta: Veszprém megye a véradást illetően évek óta ott van az első öt megye között, s a véradók száma meghaladja a háromezret. Közlése szerint a megyében ezer lakosra 60 véradás jut, míg az országos átlag ötvenöt körüli.

Évente 19-20 ezer egységnyi vért vesznek le a megyében (egy egység 450 millilitert jelent), azaz legalább 9 ezer liternyi vért gyűjtenek be. A tavalyi évhez képest az idén már eddig 1300 egységgel több vért vettek le - jegyezte meg. Gancsev Mária elmondta: kiemelkedő a megyében a véradás szempontjából a nyári Művészetek Völgye rendezvénysorozat, ahol tíz nap alatt több mint 200 ezer látogató fordul meg, s közülük sokan térnek be az alkalmi véradóhelyekre. Az egyetem aulájába szombaton legalább kétszáz véradót várnak - mondta a főorvos.


 

Forrás: MTI