Az elemzők aggódnak a hazai adótervek miatt?

Dicséretet érdemel a magyar kormány törekvése az államháztartási hiánycélok tartására, az ennek érdekében bejelentett adótervek azonban "már kevésbé biztatók" - így vélekedtek hétfői értékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző központjának kommentárja szerint "a Fidesz a kör négyszögesítésével" próbálkozik, amikor egyszeri jellegű adóztatással kívánja kordában tartani a deficitet. A vállalatokra kirótt adóterhekkel és a háztartások megkímélésével Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg a választóknak és a kötvénypiacnak egyaránt kedvezni akar, ám a bejelentett intézkedések ideiglenesek, és nem strukturális jellegűek.

Ezért úgy tűnik, hogy a cselekvési terv alapvető költségvetési problémákat hagy kezeletlenül, bár az előző kormány e problémák kezelésében már jelentős haladást ért, jobb állapotban átadva Magyarországot - állapítják meg a Morgan Stanley londoni elemzői.

A cég úgy vélekedik, hogy a most bejelentett új intézkedések "növekedésgátló és ideiglenes" jellegétől sem az MNB, sem a hitelminősítők "nem lesznek elragadtatva".
Forrás: MTI