Varga: megöregedett az Alkotmány

Végre el kellene jutni oda, hogy nem az életet igazítjuk a jogszabályokhoz, hanem a jogszabályokat, akár az alkotmányt is, az élethez - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csütörtökön.

Az államtitkár a Tv2 Mokka című reggeli műsorában arról beszélt a 98 százalékos különadó alkotmánybírósági visszautasítása és az azt követő fideszes reagálással kapcsolatban, hogy a jelenlegi alkotmány húsz év után megtette kötelességét, "egy kicsit elfáradt, megöregedett".

"Ez olyan dolog, mintha a harmincas évek bérkocsira vagy lovas kocsira írt szabályai szerint akarnánk a mai élet közlekedését megoldani" - fűzte hozzá.

Varga Mihály szerint a 98 százalékos különadó ügyében valójában az Alkotmánybíróság került nehéz helyzetbe, mert miközben kimondta, hogy a kormány helyesen lépett, mégis alkotmánysértést kell megállapítania a szabályok alapján.

Mint megjegyezte: a szabályozás egyébként egymilliárd forintnyi végkielégítést érint, ennyi bevétele lesz az államnak belőle, amikor bevezetik.

Az államtitkár megerősítette, hogy a jogszabályt változatlan tartalommal terjesztik be újra, csak a befizetési határidő módosul december 31-re.

Szijjártó Péter szerdán arról beszélt, hogy az emberek akaratával szembemenő döntés született kedden, amikor az Alkotmánybíróság (Ab) alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

"Kétharmados többséggel nem lehet kibújni a választói akarat teljesítése alól, tehát az a korszak véget ért Magyarországon, amikor a kormány az első akadályra meghátrált az elől, hogy teljesítse azt a vállalását, amelyet a választók testáltak rá" - közölte a miniszterelnök szóvivője szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában.

Hangsúlyozta: a "pofátlan végkielégítéseknek" véget akartak és akarnak vetni.
Egy felvetésre reagálva úgy fogalmazott: "hogyha az Alkotmánybíróság valamiről nem tudja kimondani, hogy alkotmányellenes, az azt jelenti, hogy nem alkotmányellenes".

Az Ab alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót kedden.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János akkor bejelentette: kezdeményezi az alkotmány módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki a testület hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt a frakcióvezető változatlan tartalommal javasolta újra elfogadni a parlamentnek.
Forrás: MTI